Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Gåsmiddag Bild: Mostphotos

Fira in november med gåsmiddag

Traditionsenlig middag som på 300-talet (nästan)

Det är långt ifrån hela Sverige som uppmärksammar Mårtensafton som i år infaller den 10 november. Det är framför allt en skånsk sed som har rötter i 300-talet. Vi tycker dock att gåsmiddagen är en alldeles för smarrig tradition för att inte spridas till resten av Sverige!

Publicerad 2017-11-08 | Vardagspuls

Förr i tiden firades Mårtensafton i hela Sverige och traditionen har sina rötter långt tillbaka i tiden. Dagarna är tillägnade en fransk herre med namnet Martin av Tours, Martin har försvenskats till Mårten, som levde på 300-talet. Enligt historien ska han ha blivit utsedd att bli biskop, något han själv inte ville. För att komma undan gömde han sig inne hos gässen som blev skrämda och förde sånt liv att han blev upptäckt. Efter detta ska han ha tyckt så illa om gäss att han ville minnas årsdagen genom att äta just en gåsmiddag, och så föddes Mårtensafton.

Enligt den skånska traditionen består gåsmiddagen av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka. Istället för svartsoppan har den här gåsmenyn några andra höstiga soppor som förslag. Smaklig spis! 

Krämig jordärtskockssoppa

Enkelt att laga och en perfekt förrätt till den här menyn. Krämig, god och extra smarrig blir den med några stänk tryffelolja.
Här hittar du receptet

Lyxig kantarellsoppa

En härligt värmande kantarellsoppa gör garanterad succé.
Här hittar du receptet

Gås till Mårtensafton

Obs, bilden är inte från receptet.

Den klassiska skånska gåsen fylld med äpple och katrinplommon. Serveras med apelsinsås. Tar lite tid att laga, men är så värt det!
Här hittar du receptet

Ankbröst med grönpepparsås

Finns inte tid för helstekt gås är detta ankbröst det perfekta alternativet. En festlig bjudrätt som inte är svår att laga.
Här hittar du receptet

Skånsk äppelkaka

Såklart avslutar vi den här middagen med en äkta skånsk äppelkaka. Servera med vaniljsås eller grädde.
Här hittar du receptet