Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg lagar fisksoppa i Vardagspuls den 3 november.

Fisksoppa med fänkål och saffransyoghurt

4 portioner

En härligt doftande fisksoppa med smak av fänkål och stjärnanis med frisk saffransyoghurt. Trots en lite längre ingredienslista är den enkel att göra.
Passa på att gör dubbel sats av soppan, den är nästan ännu godare dagen efter!

Publicerad 2015-10-27 | Christian Hellberg

Ingredienser:

200 g laxfilé

200 g vit fiskfilé, t ex torsk

100 g skalade räkor

½ röd chili

2 vitlöksklyftor

2 msk smör-& rapsolja

2 morötter

1 fänkål

1 purjolök

2 lagerblad

1 stjärnanis

skalet från en ½ citron

1 tsk salt

1 tsk vitpeppar

2 msk tomatpuré

2 msk koncentrerad fiskfond

1 burk krossade tomater, ca 400 g

ev 2-3 dl vatten att späda med


Saffransyoghurt:

3 dl matyoghurt

1 pkt saffran, 0,5 g

saften från ½ citron

2 krm svartpeppar

1 krm salt

Tillbehör:

1 kruka bladpersilja

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till saffransyoghurten väl i en skål och sätt in i kylen i ca 20 min under tiden du gör soppan.
  2. Finhacka chili och vitlök och fräs i smör-&rapsolja i en stor gryta eller kastrull.
  3. Skala och skär morot, fänkål och purjolök i mindre bitar och fräs med i grytan. Lägg även ner lagerblad, stjärnanis, citronskal samt salta och peppra.
  4. Blanda i tomatpuré och fiskfond och låt koka ihop i ngn minut. Tillsätt de krossade tomater och blanda runt väl.
  5. Sätt på locket och koka på svag värme i ca 10-15 min. Späd eventuellt med vatten om det börjar bli torrt.
  6. Skala räkorna och lägg åt sidan. Skär lax och torskfilén i 2 cm stora kuber.
  7. När rotsakerna är genomkokta, dra av grytan från värmen och lägg i fisk. Blanda försiktigt så att inte fiskkuberna går sönder
  8. Låt soppan stå några minuter, håll gärna koll så att fisken inte blir överkokt.
  9. Finhacka bladpersiljan och toppa soppan med räkor och bladpersilja precis innan servering.