Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Glutenfri pasta Bild: Johnér

"Fritt från"-produkterna är nya trenden

Många oroliga för att äta för mycket gluten

Du har säkert märkt att utbudet av ”fritt från”- produkterna fullkomligt har exploderat de senaste åren. Glutenfritt, laktosfritt och sockerfritt är inte längre än ovanlighet i skafferiet eller på mataffären. Nu visar en undersökning att nästan hälften av svenskarna väljer dessa produkter i första hand.

Publicerad 2017-01-24 | Vardagspuls

Undersökningen, som är gjord på uppdrag av Brödinstitutet, visar att svenskarna i dag tycker att mat blir nyttigare när man plockar bort någonting från den. Nästan hälfterna av alla svenskar, 48 procent, väljer laktosfria, sockerfria eller glutenfria alternativ. Anledningen är att man tror att det leder till lägre vikt och en gladare mage.

Laktosintolerans en "underlig epidemi"

På Vardagspuls har vi tidigare rapporterat om en studie som visade att många ungdomar som tror att de lider av en matallergi egentligen inte gör det. KI-professorn Magnus Wickman kallade den ökade misstanken om laktosintolerans för en ”underlig epidemi”. Den nya undersökningen pekar på samma trend. Enligt Livsmedelsverket lider 1-3 procent av svenskarna av glutenintolerans, men i undersökningen uppger sex procent av de tillfrågade att de inte tål gluten.

Vanliga mjölkprodukter som laktoskänsliga kan äta

Gluten oroar många

Undersökningen visar också att många tror att glutenintolerans är vanligare än det egentligen är. De tillfrågade tror att så många som 20 procent av svenskarna är drabbade. Att äta för mycket gluten är också något som oroar många, framför allt unga. En fjärdedel av de mellan 18-25 år tror att de äter för mycket gluten.

Produkterna kan vara mindre nyttiga

Det är viktigt att komma ihåg att ”fritt från”-produkter inte alltid är det nyttigaste alternativet. Vår dietist och IBS-expert Sofia Antonsson har tidigare varnat för att de glutenfria alternativen kan innehålla mer fett och socker. Hennes rekommendation är att läsa ordentligt på förpackningen och att hellre välja naturligt glutenfria alternativ.

Källa: 1177