Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
frukostspecial ny Bild: Arla Köket

5 smarta frukosttips för morgontrötta

Hoppa inte över det viktigaste målet – anpassa det

För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – det gör det bara värre.

Publicerad 2015-11-03 | Senast ändrad 2017-09-29 | Vardagspuls

Har du svårt att komma igång på morgonen? Eller dröjer det innan du blir hungrig? Mat och tidiga morgnar kan vara svårt att få ihop för vissa. Vardagspuls ger alla morgontrötta de bästa tipsen för en bättre start på dagen.

1. Skapa nya, nyttiga rutiner

Har du tänkt på att de flesta kan äta ungefär samma sak till frukost varje dag utan att tröttna? Det gör frukostvanorna särskilt viktiga eftersom det är vardagsvanorna som har störst betydelse för din hälsa. Om du bara ändrar din frukostmacka kan du bidra till ett hälsosammare liv. Testa till exempel ett fiberrikt bröd, en ost med lägre fetthalt och toppa med frukt, grönsaker eller något annat gott och nyttigt. 

2. Skjut upp hellre än att hoppa över

Dröjer det innan du blir hungrig på morgonen? Hoppa inte över frukosten på morgonen – skjut upp den eller mjukstarta i stället. Till exempel kan du prova att dricka en näringsrik smoothie i stället för att äta din frukost på morgonen och se om det går lättare. Eller så kan du börja dagen med bara ett glas juice och ta med dig en macka som du äter lite senare. Är du riktigt morgontrött kanske du kan förbereda mackan kvällen innan och förvara den i kylen till nästa dag. Eller förbered och ta med ett kokt ägg – färdigförpackat och mättande.

3. Toppa med naturlig näring

I stället för en matig frukost som bröd med skinka och ost kan du prova yoghurt, fil, gröt eller en chiapudding, som dessutom är perfekt att förbereda kvällen innan. Toppa sedan med någonting gott och näringsrikt. Prova till exempel nyponskal, som är rika på vitamin C och A, acaipulver, som är rikt på fiber och järn, eller olika slags nötter för tillskott av järn, kalcium och folsyra. Hitta din favorit!

4. Byt ut!

Kanske har du bara fastnat i en dålig vana och skulle behöva byta ut någonting för en piggare morgon och godare frukost. Till exempel kan du prova att byta ut din söta fruktyoghurt mot en naturell yoghurt som du blandar ner frukt eller bär i. Se dietisten Sofia Antonssons tips på vad som kan bytas ut mot vad här.

5. Snabba frukostar

Är det någonting morgontrötta verkligen inte har är det mycket tid över på morgonen... Gör din morgon effektivare genom att inte lägga ner en massa onödig tid på frukosten. Den är viktig förstås – men det behöver inte ta lång tid att sätta ihop en bra frukost. Här hittar du massor av bra inspiration till snabbare frukostar.