Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Frukt- och nötbröd

Världens bästa bagare Håkan Johansson bjuder på ett favoritrecept lagom till jul.

Publicerad 2015-12-14 | Håkan Johansson

Ingredienser:

1 liter vatten

50 g jäst

200 g rågsurdeg

540 g vetemjöl

360 g rågmjöl

300 g grahamsmjöl

50 g smör

40 g salt

300 g aprikoser

300 g hasselnötter (hela rostade)

300 g russin

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna utom aprikoser, hasselnötter och russin.
  2. Blanda degen ca 10 minuter tills den gått ihop. Blanda försiktigt i frukten och nötterna.
  3. Låt degen jäsa ca 1 timme. Dela degen i två bitar och forma som limpa och lägg på plåt och låt jäsa ca 2 timmar.
  4. Sätt in bröden på 230 grader och sänk till 190 grader. Baka ca 30 minuter.  Tag ut och lägg på galler.

Håkans tips – så lyckas du med baket:

1. Väg alla ingredienser. Använd mått i gram istället för volym.

2. Använd bra råvaror, gärna ekologiskt mjöl.

3. Ta tid på dig när du bakar, var inte stressad.

4. Följ receptet noggrant. Bakning är inte som matlagning, man får inte höfta.

5. Ett väldigt bra tips är att ställa in en gjutgärnspanna i botten av ugnen och så kastar man in ett par isbitar i ugnen, då får man mer volym tack vare ångan.