Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
pasta Bild: Johnér

Så går du ner i vikt med kolhydrater

Grattis alla pastaälskare!

Trött på alla kolhydratfattiga dieter? Faktum är att forskning visar att vi till och med kan gå ner i vikt med rätt kolhydratrik kost.
– Vi blir inte tjocka av att äta bröd till frukost eller potatis till middag. Vi blir tjocka av att äta mer än vi behöver, säger hälsoprofessorn Judith Wurtman.

Publicerad 2016-06-16 | Senast ändrad 2016-10-18 | Vardagspuls

Många är dieterna och lika många är teorierna om hur man blir trött, svullen och går upp i vikt av att äta kolhydrater.  Och visst är det bra att ersätta snabba kolhydrater med nyttigare alternativ.

Men att helt utesluta kolhydratrika livsmedel och bara äta proteiner och sallad är inte optimalt. Tvärtom kan kolhydrater – till skillnad från vad många tror – hjälpa dig att gå ner i vikt. Det här visar en stor kanadensisk studie där över 4 000 personer deltog. De personer som fick över hälften av kalorierna från kolhydrater var de som var smalast, medan de som åt minst kolhydrater och mest fett också var de som var tyngst, skriver tidningen Topphälsa. En normalstor kvinna bör få i sig mellan 200 och 300 gram kolhydrater om dagen, det kan jämföras med 20-30 gram om dagen som vissa LCHF-dieter rekommenderar enligt tidningen.

Hjärnan behöver kolhydrater

Judith Wurtman som forskat om kvinnors hälsa vid MIT Clinical research center i Massachusetts, USA, säger att för lite kolhydrater gör att hjärnan blir sämre på att reglera och känna av hormonet serotonin som signalerar mättnadskänslan och ger oss allmänt välbefinnande.
– Vi blir inte tjocka av att äta bröd till frukost eller potatis till middag. Vi blir tjocka av att äta mer än vi behöver, säger hon.

På hälsosajten Asweetlife.org  skriver Judith Wurtman om kolhydraternas positiva effekter på både kropp och knopp och hur det till och med kan förhindra nedstämdhet. Så Carb lovers-dieten som blivit så populär i USA har verkligen fått vatten på sin kvarn!

Psst!
Tänk på att alla människor är olika. En kost som funkar för någon annan kanske inte är vad som funkar bäst för dig! Känner du att du blir uppsvälld av pasta, dra ner på det. Men se till att du inte helt utesluter kolhydrater ur kosten.