Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Glutenfritt vörtbröd

Världens bästa bagare Håkan Johansson bjuder på ett favoritrecept lagom till jul.

Publicerad 2015-12-14 | Senast ändrad 2016-12-20 | Håkan Johansson

Ingredienser:

5,5 dl filmjölk

1 dl mörk sirap

1 dl fibrex

3 dl rismjöl

2 dl bovetemjöl

1 dl teffmjöl

1,5 tsk salt

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

1 tsk nejlikor

1 tsk ingefära

1 tsk pomerans

Gör så här

  1. Väg upp alla ingredienser i en skål. Blanda ihop så du får en jämn smet.
  2. Häll upp smeten i en smord brödform. Baka på 180 grader i ca 30 minuter.
  3. Tag ur formen och låt svalna på galler. Pensla med lite smör efter bakning.

 Här hittar du fler recept på julbröd

Håkans tips – så lyckas du med baket:

1. Väg alla ingredienser. Använd mått i gram istället för volym.

2. Använd bra råvaror, gärna ekologiskt mjöl.

3. Ta tid på dig när du bakar, var inte stressad.

4. Följ receptet noggrant. Bakning är inte som matlagning, man får inte höfta.

5. Ett väldigt bra tips är att ställa in en gjutgärnspanna i botten av ugnen och så kastar man in ett par isbitar i ugnen, då får man mer volym tack vare ångan.