Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Receptet presenteras i samarbete med Risenta
Scones Bild: Risenta

Godare bröd med mjöl fullt med smaker

Kladdigt, smetigt och komplicerat – eller lätt som en plätt?
Jo, att baka utan gluten kan kännas nytt och konstigt för den som är helt grön på området. 
Men våga testa, smaken av de glutenfria mjölsorterna är värt varenda nytt steg.

Publicerad 2015-06-23 | Vardagspuls

Kokos, hirs, hasselnöt och nyponskal – kanske inte riktigt vad du är van vid, men väl värt att testa. Ett mjöl av till exempel mandel, hasselnöt eller nyponskal ger en helt ny smak till brödet eller kakorna. 

Vad är då den stora skillnaden när man bakar med glutenfritt mjöl? Jo, gluten som finns i vetemjöl är egentligen det som håller ihop en vanlig deg, som gör den elastisk och lätt att bearbeta och knåda. Och ju längre du knådar, desto smidigare blir degen.

Grädda i form och jäs länge

En glutenfri deg är av det mer kladdiga slaget och rörs enklast ihop med en slev. Därför är det också bäst att grädda degen i en bakform. Låt också jäsa länge innan du ställer in i ugnen.

För att få ett saftigare matbröd, är knepet att tillsätta fiberrikt Psylliumhusk. Psylliumhusk är självaste skalet från psylliumfrön och gör bakverket saftigare och hjälper till att skapa en struktur så att det håller ihop.  Psylliumhusk innehåller hela 85% fiber.

Fyra spännande mjöl som du borde testa

  1. Bovete är trots namnet inget sädesslag utan en ört och tillhör samma familj som rabarber. Det är en av få grödor från växtriket som innehåller alla de proteiner som kroppen behöver. Bovetemjöl görs av bovete som mals till mjöl, det är naturligt glutenfritt och perfekt till bakning och matlagning.
  2. Hasselnötsmjöl består av malda hasselnötter. Det är naturligt glutenfritt, har en fin nötsmak och passar därför perfekt i kakor och efterrätter. Byt gärna ut delar av ditt vanliga mjöl mot hasselnötsmjöl för att få en nötigare smak och ett godare bröd. Du kan också fiberberika din smoothie, eller strö det över din müsli.
  3. Nyponskalmjöl är ett härligt syrligt mjöl som görs av torkade nyponskal. Det används främst för att göra hemmagjord nyponsoppa med fördelen att du då kan sockra själv, efter tycke och smak. Mjölet kan också användas till att smakberika rostad müsli, samt vid bakning av både bröd och kakor.
  4. Mandelmjöl görs av mandlar som blancheras (skalas) och mals till mjöl. Likt övriga nötter är mandeln rik på energi tack vare sitt höga fettinnehåll. Mandelmjöl innehåller även mycket protein, vilket ger bra mättnadskänsla, samtidigt som det har ett relativt lågt kolhydratinnehåll.