Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Gör paj på ostkanterna! Bild: Arla Köket

Gör paj på ostkanterna

5 matiga och snabba middagspajer

Ligger resterna av nyårsfirandets ostbricka fortfarande kvar i kylen? Släng inte ostkanterna utan passa på att laga en smarrig paj istället. Här är recept på fem matiga middagspajer!

Publicerad 2018-01-15 | Vardagspuls

En torr kant manchego, små kladdiga kluttar av mögelost och en övermogen bit brie. Har du också bortglömda ostrester i kylen som du inte riktigt vet vad du ska göra med?

En matig middagspaj är ett toppenbra sätt att använda upp de sista ostkanterna. Att riva ner hårda kanter eller blanda i kladdiga mjuka ostar höjer smakupplevelsen rejält för de flesta pajer. En klassisk variant är broccoli och mögelost, men det finns många andra favoriter. En grönsakspaj med spenat blir betydligt godare med en bit stark får- eller getost, och en ost- och skinkpaj blir ju bara godare ju mer ost du har i!

Är du sugen på soppa kan du istället använda hårda och torra ostkanter för att få mer smak. Släng bara i kanterna i koket så mjuknar de snabbt och börjar lösas upp. När soppan är klar kan du fiska upp de kanter som fortfarande finns kvar, eller så låter du de ligga i och mixar soppan slät.

Lasagne eller gratänger är andra bra maträtter att laga om du har småbitar av ost som ligger och tar plats i kylen. För let’s face it – det mesta blir ju godare med ost!

Ost och skinkpaj

En riktig klassiker – som dessutom är perfekt om du även råkar ha kvar en bit av julskinkan!

Broccolipaj med purjolök

En smakrik och god vegetarisk paj. Broccoli är väldigt gott tillsammans mögelost eller en lite starkare getost.

Kycklingpaj

Krämig och god paj där du kan få användning både för resterna från helgens kyckling och de där bortglömda ostkanterna.

Laxpaj med spenat

En matig paj som blir extra god av en smakrik ost.

Glutenfri västerbottenspaj

En krämig och god ostpaj med glutenfritt pajskal. Går lika bra med annan smakrik ost, om du nu inte råkar ha en bit västerbotten i kylen.