Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

5 goda och nyttiga plommonrecept

För smaken och för hälsan

Plommon är inte bara gott, det är hälsosamt och kalorisnålt också. Njut av frukten som den är eller i en god varmrätt eller efterrätt.

Publicerad 2017-09-11 | Vardagspuls

Plommon finns i en mängd variationer och för att göra det hela lättare har man delat in plommonen i olika grupper. Mirabeller som är små, runda och gula i färgen. Rundplommon är något större än Mirabeller och är till färgen gröna, mörkblå eller vinröda. Äggplommon är precis som namnet antyder äggformade och ofta gula. Halvsviskon är till storleken lika stora som äggplommonen men mörkblå eller röda. Sviskon är långsträckta med avsmalnande ändar och blåa till färgen.

Hälsosam frukt

Plommon är inte bara gott, det är också nyttigt.
Efter klimakteriet kan ben och skelett bli skörare hos kvinnor. Undersökningar visar att katrinplommon stoppar nedbrytning av benmassa. Det här hänger ihop med att plommonen innehåller viktiga mineraler bland annat magnesium som är bra mot benskörhet och för att muskler och nerver ska fungera och kalium som även reglerar blodtrycket.

Olika studier har dessutom visat att plommonets polyfenoler bidrar till att minska olika slags inflammationer till exempel vid tarmsjukdomen Crohns.
Plommonet har en mängd andra fördelar också. Frukten fullspäckat med antioxidanter, bland annat klorogensyra som hjälper till att hålla blodsockret i balans. Man blir mätt på plommon eftersom det är en fiberrik frukt men den är också laxerande, så var försiktig om du har känslig mage. Sist men inte minst är superfrukten plommon väldigt kalorisnål, 100 gram färska plommon innehåller bara 47 kalorier.

Källor: mabra.com och odla.nu

5 kanongoda recept med plommon

Plommonkompott med ingefära och citron

A match made in heaven! Imponera på gästerna genom att servera en läcker ostbricka ihop med hemmagjord plommonkompott. Så fantastiskt gott!
Här är receptet

Plommonfyllda rullader

Bjud på plommonfyllda rullader till middag. Servera med kokt potatis, ris eller en grönsallad. Mättande och väldigt gott!
Här är receptet

Mustig kycklinggryta med katrinplommon

Smakrik kycklinggryta som passar perfekt så här års. Fungerar både som vardagsrätt och som bjudrätt. Servera gärna med kokt potatis, ris eller en surdegsbaguette.
Här är receptet

Smulpaj med plommon

Hur god som helst är denna smulpaj med plommor. Servera gärna varm med en klick grädde till.
Här är receptet

Smoothie med plommon

Börja dagen med en magvänlig smoothie gjord på katrinplommon, äpple och banan. 
Här är receptet