Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Grand aioli från Provence

4 portioner

Ett utmärkt sätt att njuta grönsaker med fisk, skaldjur, kyckling eller lufttorkat kött till.

Publicerad 2015-03-06 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

Ett personligt urval av laxfilé/räkor/kycklingklubbor/luftorkad skinka

1 litet blomkålshuvud

1 liten broccolibukett

8 små potatisar

8 små jordärtskockor

4 ägg

1 gurka

2 morötter

¼ rödkål

1 citron

1 msk kallpressad rapsolja

Salt

Aioli:

2 äggulor

2-3 klyftor vitlök

1 msk Dijonsenap

1 msk citronsaft

1 citron, finrivet skal

2-3 dl rapsolja

Gör så här

  1. Dela blomkålshuvudet och broccolibuketten i ¼ och koka mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Skala morötter och dela dem i stavar.
  3. Koka skalad potatis mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter och addera morotsstavar. Häll av potatisvattnet och låt potatisen vila under lock under ca 10 minuter.
  4. Baka hela skrubbade jordärtskockor i ugn i 200 grader ca 30 minuter.
  5. Strimla rödkål och vänd i citronskal, saft, salt och lite olja. 
  6. Arrangera snyggt på stora fat och servera med en god aioli.
  7. Tillaga fisk, kyckling, lufttorkat kött eller vad du vill ha till.
  8. Aioli: Vispa äggulor med senap, pressade vitlöksklyftor, citronsaft och skal.
  9. Vispa i oljan droppvis. Smaksätt med salt.