Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Grillat var det här Bild: Johnér

Nio tips för grillfesten

Gör så här och grillkvällen är räddad

Intresset för att grilla är på topp just nu och bara ökar. Och vi blir mer och mer avancerade och duktiga vid grillen. Här har vi samlat ihop tips inför grillfesten.
Nummer ett – leta reda på grillen så kör vi.

Publicerad 2015-04-30 | Vardagspuls

1. Leta reda på grillen i tid

Ibland förvinner den sedan förra festen och inte är på det ställe där du tror. Så kolla att du faktiskt hittar grillen och att den är hel. Även att alla ben är hela. Det är inte lyckat om benen lossnar under en glödhet grill.

2. Gör rent grillen

Skaffa en grillborste i rostfritt stål och borsta rent, skrapa inte utan borsta. Utsidan gör du ren med varmt vatten och en tvättsvamp. Borsta när den är varm så går det enklare, smörj sedan in gallret (när den kallnat) försiktigt med lite matolja runt om med dubbelvikt hushållspapper så lossnar maten och får snygga grillränder. Om möjligt borsta rent under gallret också så flammar det inte lika lätt. 

3. Grilla stadigt och säkert

Se till att grillen står på ett jämnt underlag innan du tänder den. Det rekommenderade avståndet för alla brandfarliga material är minst 150 cm från grillens alla sidor. Eventuell gasolflaska ska stå på sidan av grillen, inte under. Då är det enklare att snabbt stänga av gastillförseln om det blir nödvändigt. 

4. Tänd grillen så här

Vi rekommenderar att du använder en så kallad skorstenständare. Den är billig, miljövänlig och enkel att använda. Allt du behöver är briketter eller kol, tidningspapper och tändsticka. Och fort går det också, oftast inte mer än en halvtimme. Placera ett par löst ihopknycklade tidningspapper i bottenutrymmet på undersidan av skorstenständaren. Fyll på med briketter i skorstenständaren rakt ovanifrån. Tänd tidningspappret. Det ryker lite så det är inget för dig som tänkte smyga igång grillen.

5. Direkt och indirekt grillning

Vi måste reda ut detta en gång för alla. Det är väldigt enkelt. När du lägger i glödande kol har du inte allt i hela grillen utan lägger kolen på ena sidan. Ovanför den glödhögen grillar du på direkt värme, där är det varmast. När du sedan vill ha en ugnseffekt på maten lägger du det där det inte är någon glöd på så kallad indirekt grillvärme. Ungefär samma effekt alltså  som att steka i stekpanna (direkt grillning) och sedan använda ugnen (indirekt grillning). 

6. Gör rent grillen efter grillfesten

Lägg det i gräset över natten. Daggen mjukar upp smutsen och gör det lättare att diska. Medan det fortfarande är hett på grillen, skrubba av det med en stålborste. Smörj in det med såpa och lägg in i ugnen. Sätt sedan ugnen på 100 grader och låt stå ca en kvart så luckras smutsen upp. Se till så ingen snubblar på gallret bara, det ska inte ligga mitt i krocketbanan.

8. Använd trädgårdshandskar

Skippa grillvantar och grytlappar och använd ett par grövre trädgårdshandskar som grillvante så kan du hålla lite snabbt i varmare saker och jobba friare med grillen. 

9. Rätt recept för grillen

Här på vardagspuls hittar du våra favoriter.