Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Grillad broccoli med blåmögelost, rostade hasselnötter och broccolisoppa

Ett gott tillbehör eller en hel rätt. Se till att använda så mycket som möjligt av broccolin, det sitter lika mycket smak i stjälken som i buketten. Den här rätten passar dessutom perfekt som tillbehör till ett grillat kycklingbröst.

Publicerad 2015-03-20 | Christian Hellberg

Ingredienser:

Grillad broccoli:

2 st broccoli

Skivad blåmögelost

1 dl olivolja

Sesamfrö

3 msk soja

Rostade hasselnötter:

50 g hasselnötter

1 msk torkad persilja

Skal från 1 citron

Salt

Broccolisoppa:

500 g broccolibuketter

7 dl vatten

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 st grönsaksbuljongtärning

2 krm grovmalen svartpeppar

1 msk hackad basilika

1⁄2 tsk stött kummin

Gör så här

  1. Grillad broccoli med blåmögelost: Dela broccolin, se till att skära bort så lite som möjligt.
  2. Pensla med olivolja och grilla på hög värme på grillen eller i ugnen. Lägg på blåmögelosten på broccolin.
  3. Låt broccolin gå klart på indirekt grillning under lock på grillen eller sänk värmen om du använder ugnen, lägg eventuellt lite folie ovanpå om den börjar få för mycket färg.
  4. Blanda samman soja, olivolja och sesamfrö.
  5. Fördela på sesam- och sojadressingen innan servering.
  6. Hasselnötter: Rosta hasselnötterna i ugn på 175 grader i en ugnsform i ca 8 minuter.
  7. Ta ut nötterna och hacka dem grovt och blanda sedan med persilja och rivet citronskal.
  8. Smaka av med salt. Strö på hasselnötterna på broccolin innan servering.
  9. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i broccolin och koka tills den är mjuk. Häll av och spara kokvattnet. Mixa broccolin till en slät puré. Blanda puré, kokvatten och övriga ingredienser. Låt soppan koka upp.