Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Grillad sockerkaka, Christian Hellberg Bild: Wolfgang Kleinschmidt/Alla älskar grillat

Grillad sockerkaka med jordgubbar och vanilj

10 pers

Kul att grilla sockerkaka och sockret gör att det blir ännu mer grillsmak.
– Jag brukar bryna smöret lätt och i detta recept har jag i lite kardemumma som passar perfekt till jordgubbar, säger kocken Christian Hellberg.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-05-12 | Christian Hellberg

Ingredienser:

100 g smör


2 dl mjölk


6 ägg


5 1⁄2 dl strösocker

3 msk vaniljsocker

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 tsk mald kardemumma


1 nypa salt
smör

ströbröd till formarna

Jordgubbar:

1 1⁄2 liter jordgubbar


1 dl strösocker


finrivet skal och saft av 2 lime

Vanilj:

3 dl kesella


2 vaniljstänger, delade och urskrapade


pistagenötter, gärna kanderade

honungskrasse eller citronmeliss

Gör så här

  1. Bryn smöret lätt, det ska bli ljust brunt utan att bli bränt. Låt svalna något och rör i mjölken.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och fluffigt.
  3. Blanda i smör- och mjölkblandningen.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt innan det rörs ner i smeten.
  5. Häll smeten i 2 smorda och bröade avlånga formar.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen på 180° ca 30 minuter tills kakan är torr. Eller ännu hellre på grillen, indirekt under lock ca 30 minuter. Se till att temperaturen ligger runt 180°.
  7. Känn med en sticka om de är färdiggräddade, stickan ska inte vara kladdig. Låt sockerkakorna svalna något innan de stjälps upp.
  8. Skär dem i skivor och grilla på direkt värme till fin grillyta.
  9. Skölj och skiva jordgubbarna.
  10. Blanda socker, limeskal och limesaft.
  11. Vänd runt jordgubbarna i limesockret.
  12. Blanda kesella och vaniljfrön.
  13. Vispa kesellan hårt.
  14. Fördela jordgubbarna på sockerkaksskivorna.
  15. Toppa med kesella, hackade pistagenötter och örter