Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Härliga musslor på Christians vis. Bild: Vardagspuls

Musselsoppa med grillade majskolvar

Här har Christian Hellberg gjort sin egen variant av rostade majskolvar och musselsoppa – en riktig festmåltid att njuta av mitt i veckan.

Publicerad 2015-04-20 | Christian Hellberg

Ingredienser:

4 majskolvar, färdigkokta

100 g smör, smält

1 lime

1-2 msk chilipulver

2 dl lätt creme fraiche

1 dl lätt majonäs

1 msk dijonsenap

1 tsk rödvinsvinäger

Salt, peppar från kvarn

200 g lagrad parmesanost, fint riven

Blåmusselsoppa:

1 nät blåmusslor (c:a 1 kg)

1 klyfta vitlök, skalade

1 gullök, skalad

1/2 fänkål

2 msk olivolja

3 kvistar persilja

2 dl vitvin

2 dl vatten

1 burk majskorn

2 msk smör

2 dl créme fraiche

2 dl matlagningsgrädde

1 stjälk blekselleri

1 röd chili

5 dl musselbuljong 

Gör så här

  1. Stek majskolvarna på medelvärme och pensla med smält smör.
  2. När majskolvarna är fint gyllene smaka av med rivet skal från lime, chilipulver och salt.
  3. Blanda samman alla ingredienser förutom parmesanosten.
  4. När allt är rejält blandat så riv parmesanosten på fina sidan på rivjärnet och blanda ner i creme fraiche-blandningen. Tänk på att det ska vara rikligt med parmesan.
  5. Servera majskolvarna som tillbehör till din favorit fisk eller någon kötträtt.
  6. Musselsoppa: Putsa och skölj blåmusslorna.
  7. Hacka lök, fänkål och vitlök. 
  8. Strimla persiljan – både stjälkar och blad.
  9. Fräs alla grönsaker i olja i cirka två minuter
  10. Tillsätt blåmusslorna och sedan vin och vatten. På med lock och låt koka i 2-3 minuter. De musslor som inte öppnar sig, slänger man
  11. Lyft ur musslorna ur kastrullen och sila av buljongen från musslorna och spara cirka 5 dl
  12. Skär selleri i mindre bitar. 

  13. Fräs majskorn, selleri och hackad chili i smör.

  14. Tillsätt musselbuljongen, låt koka i 3-4 minuter.

  15. Tillsätt créme fraiche och matlagningsgrädde och låt koka i några minuter.

  16. Smaka av med salt, lägg i musslorna och servera med ett gott bröd.