Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Johan Orres grönkålssoppa. Bild: TT

Johan Orres smarriga grönkålssoppa

Trädgårdsexpertens soppa är både god och nyttig

En fantastiskt god, nyttig och näringsrik soppa som passar både som ensamrätt och förrätt. Soppan går perfekt att förbereda dagen innan då smaken faktiskt blir ännu bättre dagen efter tillagningen, säger kålfantasten och trädgårdsexperten Johan Orre om sitt recept.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-05-19 | Johan Orre

Ingredienser:

0,5 kg grönkål färsk eller djupfryst

1 gul lök

2 msk vetemjöl

2 matskedar smör

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar

3 dl grädde

Salt

Vitpeppar

Eventuellt ett ägg, lite riven muskot eller parmesan

Gör så här:

  1. Förbered grönkålen, skölj och ta bort mittnerven. Fryst grönkål är redan klar, så den är bara att använda direkt.
  2. Skala och hacka löken. Fräs upp den, utan att den tar färg. Tillsätt grönkålen och låt det fräsa en kort stund. Tillsätt vetemjölet och blanda det noga med grönsaksröran.
  3. Tillsätt vatten, kryddor och buljong, låt det hela småkoka på svag värme i 20 minuter. Tillsätt grädde och låt koka samman.
  4. För en jämnare soppa mixa med en stavmixer. Smaka av, tillsätt mer salt och peppar efter behov.
  5. Servera och dekorera eventuellt med två kokta ägghalvor, lite riven muskot eller parmesan.
Johan Orre.

Johan Orre, trädgårdsexpert

Johan Orre är hortonom, en titel som till skillnad från det mer generella trädgårdsmästare innebär en fem år lång akademisk utbildning. Han kan det mesta om trädgård, odling – och olika sorters kål.