Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Havregrynsgröt är en favorit till frukost men passar lika bra till middag. Den är nyttig, billig och enkel att laga. Bild: Johnér

Havregrynsgröt – din kropps bästa vän

Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Publicerad 2016-10-24 | Senast ändrad 2017-01-18 | Alexandra Lönnroth

Du känner dig slutkörd efter en lång dag på jobbet och vill helst bara trycka i dig en macka och sen gå och lägga dig. Känns det igen? Det är inte alltid lustfyllt att laga mat. Här kliver havregrynsgröten in i bilden, som ju är en frukostfavorit för många. Men en portion gröt passar lika bra till middag som till frukost. Dessutom är det minst lika nyttigt som att äta en grönsakssoppa. Helt enkelt en perfekt middag att äta när en inte har ork eller tid för att laga något svårare.

För att kroppen ska fungera som den ska behöver vi få i oss kolhydrater, proteiner, vitaminer, fetter och mineraler. Många av de näringsämnen vi behöver få i oss dagligen finns i en portion med havregrynsgröt med mjölk och en frukt. I mjölk hittar du nämligen 18 av de 22 näringsämnena som kroppen behöver varje dag och viktiga vitaminer och mineraler finns även i äpplet. Därför är den här kombinationen en utmärkt måltid som både sparar tid och pengar.

– Jag brukar själv äta havregrynsgröt med mjölk till middag när jag inte orkar laga mat. Det går snabbt, är nyttigt och mättar bra. Om man dessutom toppar med ett äpple och en skalad morot blir näringsvärdet bättre, säger Kerstin Wikmar från LRF Mjölk.

Bra för hjärtat

Även om inte havregrynsgröten är en favorit är havre i sig bra att få i sig på andra sätt. Det är nämligen så att havren kommer med hälsofördelar så som sänkt kolesterol, en bättre hjärthälsa, bra för våra tarmar, innehåller mycket protein och bidrar till en längre mättnadskänsla.

Källa: Kerstin Wikmar LRF Mjölk

 

RECEPT: Trött på samma gamla vanliga? Du hittar massor av grötinspiration på arla.se

Havre som proteinkälla

I bara en portion havregrynsgröt (1dl havregryn + 2dl vatten) finns det 23 gram kolhydrater, 5 gram protein och 3 gram fett. Dessutom är havregryn en otroligt billig proteinkälla. Om vi jämför hur mycket det kostar att få i sig 10 gram protein från olika livsmedel ser det ut så här:

  • Havregryn (11 kr per/kg) – 0,83 kr
  • Kidneybönor (40 kr per/kg) – 1,83 kr
  • Mjölk (8 kr per/liter) – 2,30 kr
  • Ägg (2 kr styck) – 2,80 kr
  • Nötkött (70 kr per/kg) – 3,66 kr

Källa: AXA