Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Hallon- och mandelkaka Bild: Norstedts

Hallon- och mandelkaka

8 portioner

Publicerad 2016-05-16 | Vardagspuls

Ingredienser:

120 g mandelmjöl

180 g smör


330 g äggvita

330 g florsocker

125 g vetemjöl

3 g bakpulver


1 ask färska hallon


5 klasar röda vinbär


5 klasar vita vinbär

smör och strösocker till stekpannan eller formarna

Servering:

lättvispad grädde eller gräddglass

Gör så här

  1. Tänd grillen. Fös den glödande kolen till ena sidan av grillen. Lägg på locket och låt grillen komma upp till 200 grader.

  2. Rosta mandelmjölet lätt i en stekpanna på gallret och låt det svalna. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa. När smöret luktar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt.

  3. Vispa äggvita och florsocker med elvisp till en luftig maräng i en bunke. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd ner i marängsmeten. Vänd in det brynta smöret.

  4. Smörj och sockra en stor ugnssäker stekpanna eller flera små ugnssäkra formar, slå i smeten och tryck ner bären med jämna mellanrum. Baka i cirka 25 minuter på indirekt glöd under lock. Ta av från värmen och låt kakan svalna.

  5. Servera med grädde eller glass. Det går bra att använda andra bär, till exempel jordgubbar och körsbär.

 

 

 

Recept från boken "Grilla vego" av Paul Svensson, Norstedts.