Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
mattrender kompost matrester Bild: Mostphotos

Hälsan i fokus i framtida mattrender

– från galet till globalt

Glöm innovativa matkombinationer, galen garnityr och mattillbehör som du knappt kan uttala utan att vricka tungan. Framtidsmaten är seriös och handlar om hälsa och global hållbarhet.

Publicerad 2017-03-09 | katarina@vardagspuls.se

Matrecensenterna har tröttnat. Det är dags att växa upp och sluta betrakta mat som underhållning. Sluta lägga upp instagrambilder på avokadorosor och toasts i regnbågens alla färger, sluta servera mat i blomkrukor och skryta om den hemmagjorda korianderspäckade chilisåsen. Den matglade hipstern får plocka bort brödsmulorna från sitt vältrimmade skägg. Han är ute – totalt död. Det menar 2017-års mat-trendrapport från Food and Friends.

”Climatarian” nytt modeord

Lär dig ordet ”climatarian”, eller klimatarian som det borde heta på svenska. Så kallas den nya dieten, eller kalla det för livsstil, som går ut på att allt man stoppar i sig är tänkt ur ett miljöperspektiv. Allt från att handla lokalproducerad mat till att byta ut biff och lamm mot fläsk och fågel med tanke på utsläppen.

Slösa blir spara

Wastetrenden går hand i hand med klimatarian. Matsvinnet måste minska och idéerna hur det ska ske saknas inte. På fruktnivå handlar det om att äta upp hela frukten inklusive äppelskrutt till att kända bartenders redan börjat minimera sina sopor genom att använda citronskal och kaffesump i sina drinkar. Och bojkotta den bar som fortfarande använder drinkparasollen som dekoration.

Konserverna gör comeback

En sidotrend i samma genre kallas för ”Preserve”, det vill säga bibehålla. Det handlar om hur man får färska råvaror att hålla längre och här spås konservburkarna snart få en stark revival.

Soppa på flaska

Efter juicetrenden kommer nu sopptrenden. Soppor ska vara lättdruckna, innehålla mindre socker, mer fibrer och andra nyttigheter. De ska dessutom kunna drickas behändigt direkt ur småflaskor.

Från bitter till bränt

Trendrapporten pratar även om hur vår smakpalett förändrats. Bittertrenden slog igenom stort för några år sedan men nu har vi tröttnat på den och sneglar åt det brända hållet. Mat med brända ytor, drinkar med brända toner. Vi har till och med gått så långt som att dricka kol(!).
Eftersom mattrenderna präglas så mycket av ett hälsotänk ingår minskad alkoholkonsumtion som en naturlig del i vår livstilsförändring.