Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Halstrad torsk med ramslök Bild: Vardagspuls-Mårre

Halstrad torsk med ramslökdipp och späda primörer

4 portioner

Ramslök växer vilt men enklare än att plocka själv är förmodligen att köpa i din välsorterade matbutik när det är säsong.

Publicerad 2015-03-27 | Vardagspuls

Ingredienser:

Halstrad torsk 4 bitar torsk a´160 g

Salt

Smör till stekning

100 g färsk ramslök

2 dl olja

2 dl smetana

Svartpeppar

½ citron

½ knippe morötter, små och skalade

2 knipplökar

2 majrovor, skalade

100 g sockerärtor

½ knippe dill&

Smör, salt och peppar

Tillbehör:

8 blad ramslök

Salt, olivolja

Gör så här

  1. Torsken: Gnid in torsken med ett tunt lager salt ca 30 minuter innan stekning. 
  2. Stek i smör. 
  3. Ramslöksdipp: Koka ramslöken i vatten ca 30 sekunder, för att de ska få en mildare smak. 
  4. Häll av vattnet och kyl sedan ramslöken i kallt vatten. 
  5. Mixa ramslöken med olja och sila sedan bort oljan i en skål. Ta ca 2-3 msk av oljan och blanda med smetana. Spara resten av oljan som kan användas senare till andra sallader som en god krydda. 
  6. Smaka av med peppar och citron. 
  7. Primörerna: Koka de skalade morötterna och majrovorna mjuka i saltat vatten. 
    Strimla sockerärtorna. Skär dillen fint. 
  8. Dela lökarna i 4st klyftor och fräs på i smör, tillsätt majrovorna och morötterna mo. Låt fräsa tillsammans i ca 1 minut. 
  9. Lägg i sockerärtor. Smaka av med salt, peppar och dill. 
  10. Tillbehör/Garnering: Stek bladen på hög temperatur i olja. Låt rinna av på papper. Salta och servera på torsken. Eller som snacks.