Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ulrika Brydlings blodpudding. Bild: Vardagspuls-Peder

Ulrika Brydlings hemlagade blodpudding

6 portioner

Hemlagad blodpudding gör du kanske inte mellan jobb och hämta på dagis. Men det är definitivt värt det extra jobbet jämfört med den du köper i butiken.

Publicerad 2015-04-13 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

ca 1 kg (räcker till 6 portioner, serveringsportion 150 g)

1⁄2 liter blod

2 1⁄2 dl svagdricka, lättöl eller buljong

4 dl grovt rågmjöl

1⁄2 gul lök

75 g smör

1⁄2 msk salt

1⁄2 tsk malen kryddnejlika

1⁄2-1 tsk malen kryddpeppar

1⁄2 tsk malen vitpeppar

1⁄2 tsk malen ingefära

1 tsk torkad mejram eller timjan

2 msk sirap 

Till formarna: Matfett och ströbröd

Gör så här

  1. Tina blodet i kylskåp 8-10 timmar. Värm ugnen till 200°.
  2. Sila blodet och blanda det med svagdricka, öl eller buljong. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning.
  3. Skala och hacka löken. Fräs den i lite av fettet och blanda ner i smeten.
  4. Smält sedan resten av fettet och blanda ner det.
  5. Tillsätt salt och malda kryddor. Smula ner örtkryddan och häll i sirapen.
  6. Stek ett prov av smeten i ej för varm stekpanna och smaka av. Justera eventuellt kryddningen.
  7. Häll smeten i smorda, bröade formar upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna, täck formarna med aluminiumfolie eller smörgåspapper. Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna.
  8. Grädda i vattenbadet 1-1 1/4 timme. Pröva med en provnål, som ska kännas torr, om puddingen är färdig.
  9. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Blodpuddingen kan stekas i skivor.
  10. Skär i 1 cm tjocka skivor och stek i smör på svag värme.
  11. Blodpuddingen kan även stekas i ugn och då gör du så här:
  12. Värm ugnen till 225 grader.
  13. Skär blodpuddingen i 1 cm tjocka skivor och lägg på en smord plåt.
  14. Värm i övre delen av ugnen i ca 5 minuter. Vänd skivorna en gång.

Ulrikas tips

Tips 1: Svinblod är beställningsvara och köps oftast djupfryst. Beställ blodet i god tid. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Den kan också djupfrysas och förvaras i frysen i upp till 3 månader.

Tips 2: Smeten kan även användas till blodplättar: Smält fett i en stekpanna eller plättlagg. Lägg i 1 msk smet till varje plätt och grädda dem på båda sidor på ej för stark värme.