Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Långbakad fläsklägg med rock´n´roll-feeling

Vet ni vem David Chang är? Man kan säga att han är matvärldens rock’n’roll-coolaste kock. Han huserar och rockkockar i New York och den här rätten har han rockat ihop. Men sedan har vi jammat vidare på den! Så nu kan man säga att den även har lite svensk folkvisa i sig. Bo ssam är koreanska och betyder ”serverat i kuvert”.
Det tycker vi låter trevligt. Långbakat fläsklägg med inlagd lök, kimchi och chilimajonnäs …mmm…
Fläsklägg är så otroligt billigt att du, utan att ruinera dig, kan köpa kött från en lycklig, ekologisk gris! Bra.

Publicerad 2015-03-20 | Husmorsorna

Ingredienser:

2 dl salt

2 dl strösocker

7 kg fläsklägg med ben

3 dl ljust muscovadosocker

Chilimajonnäs

1 msk vitvinsvinäger

1 msk fransk senap

3 äggulor

8 dl matolja

lite sambal oelek

salt och peppar

1 vitlöksklyfta

några msk chilisås

lite citronsaft

Picklad rödlök

10–12 rödlökar

1-2-3-lag på 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten

salt och peppar

eventuellt lite färsk chili

Till servering

Salladsblad, jasminris, kimchi

Gör så här:

  1. Blanda salt och strösocker. Skölj av läggen och gnid in dem med saltsockerblandningen.
  2. Låt stå i kylen på ett bläck i minst 6 timmar, men gärna över natten. Allt som ska läggas in blir gladast om det får vila över natten!
  3. När köttet har rimmats ska det in i ugnen.
  4. Sätt ugnen på 100 grader och placera köttet på en folieklädd plåt. I hela 6 timmar ska det få stå där.
  5. Varför inte passa på att gå till jobbet under tiden? Hur som helst så hinner du garanterat fixa majonnäs och picklad rödlök!
  6. Blanda vinäger och senap. Voilà! Vispa sedan ner äggulorna tills det hela blir skummigt och ljusgult. Häll i oljan i en fin stråle, och fortsätt vispa tills oljan är slut. Då ska du ha en tjock neutral majonnäs.
  7. Nu ska du få smaksätta! Börja med sambal oelek. Den här rackaren ska vara ganska stingig – så snåla inte med kryddorna! Salta och peppra, riv ner din vitlök och i med chilisåsen för att få en snyggt rosa färg. Avsluta med några droppar citron för balansens skull. (Det är inte din balans vi pratar om här – den påverkas inte särskilt mycket av citron. Men för majonnäsens balans är citron direkt avgörande!)
  8. Skiva löken tunt, tunt. Gärna med en mandolin!
  9. Koka upp en 1-2-3-lag och smaka av med lite salt och peppar. Vill du ha en starkare lag kan du hacka lite färsk chili och pytsa i den.
  10. Stäng av plattan.
  11. Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm. Låt svalna. Klart! Vill du vara snajdig serverar du löken i en snygg glasburk.
  12. Oj – nu har sex timmar gått! Ta ut köttet, låt det svalna lite grann och gnid sedan in det med muscovadosockret.
  13. Nu kan det ligga och svalna en stund. Precis före servering ska du bränna av sockret i 10–15 minuter på 225 grader. Obs! Var noga så att inte fläsket brinner (gammal proggreferens tillägnad er som var med på den tiden).
  14. Okidoki, nu är alla delar klara! Så här gör du: Ta ett krispigt salladsblad, lägg en sked ris i bladet, karva loss bitar av det trådiga köttet och lägg det på riset.
  15. Toppa med majonnäs, kimchi och lök. Rulla ihop! Tugga!