Långbakad fläsklägg med rock´n´roll-feeling

Vet ni vem David Chang är? Man kan säga att han är matvärldens rock’n’roll-coolaste kock. Han huserar och rockkockar i New York och den här rätten har han rockat ihop. Men sedan har vi jammat vidare på den! Så nu kan man säga att den även har lite svensk folkvisa i sig. Bo ssam är koreanska och betyder ”serverat i kuvert”.
Det tycker vi låter trevligt. Långbakat fläsklägg med inlagd lök, kimchi och chilimajonnäs …mmm…
Fläsklägg är så otroligt billigt att du, utan att ruinera dig, kan köpa kött från en lycklig, ekologisk gris! Bra.

Publicerad 2015-03-20 | marten@vardagspuls.se

Ingredienser
2 dl salt
2 dl strösocker
7 kg fläsklägg med ben
3 dl ljust muscovadosocker

Chilimajonnäs
1 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
3 äggulor
8 dl matolja
lite sambal oelek
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
några msk chilisås
lite citronsaft

Picklad rödlök
10–12 rödlökar
1-2-3-lag på 1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten
salt och peppar
eventuellt lite färsk chili

Till servering
Salladsblad, jasminris, kimchi

Gör så här:
Blanda salt och strösocker. Skölj av läggen och gnid in dem med saltsockerblandningen.
Låt stå i kylen på ett bläck i minst 6 timmar, men gärna över natten.
Allt som ska läggas in blir gladast om det får vila över natten!
När köttet har rimmats ska det in i ugnen.
Sätt ugnen på 100 grader och placera köttet på en folieklädd plåt. I hela 6 timmar ska det få stå där.
Varför inte passa på att gå till jobbet under tiden? Hur som helst så hinner du garanterat fixa majonnäs och picklad rödlök!

Blanda vinäger och senap. Voilà! Vispa sedan ner äggulorna tills det hela blir skummigt och ljusgult. Häll i oljan i en fin stråle, och fortsätt vispa tills oljan är slut.
Då ska du ha en tjock neutral majonnäs.
Nu ska du få smaksätta! Börja med sambal oelek. Den här rackaren ska vara ganska stingig – så snåla inte med kryddorna!
Salta och peppra, riv ner din vitlök och i med chilisåsen för att få en snyggt rosa färg.
Avsluta med några droppar citron för balansens skull. (Det är inte din balans vi pratar om här – den påverkas inte särskilt mycket av citron.
Men för majonnäsens balans är citron direkt avgörande!)

Skiva löken tunt, tunt. Gärna med en mandolin!
Koka upp en 1-2-3-lag och smaka av med lite salt och peppar. Vill du ha en starkare lag kan du hacka lite färsk chili och pytsa i den.
Stäng av plattan.
Lägg i dina tunna lökskivor medan lagen fortfarande är varm. Låt svalna. Klart!

Vill du vara snajdig serverar du löken i en snygg glasburk.
Oj – nu har sex timmar gått!
Ta ut köttet, låt det svalna lite grann och gnid sedan in det med muscovadosockret.
Nu kan det ligga och svalna en stund. Precis före servering ska du bränna av sockret i 10–15 minuter på 225 grader.
Obs! Var noga så att inte fläsket brinner (gammal proggreferens tillägnad er som var med på den tiden).
Okidoki, nu är alla delar klara!
Så här gör du: Ta ett krispigt salladsblad, lägg en sked ris i bladet, karva loss bitar av det trådiga köttet och lägg det på riset.
Toppa med majonnäs, kimchi och lök. Rulla ihop! Tugga!

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Lyxa till det!

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

Risgrynsgröt – som den smakade förr

MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.