Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Vaniljsoppa med crumble och blåbär

Du vet hur det är när man får blåbärspaj med vaniljsås. Man vill liksom aldrig sluta vräka i sig vaniljsåsen. Här har vi gjort rätt från början. En vaniljsåssoppa som du strösslar lite blåbärspaj över. 
Ärligt talat – det blir inte godare än så här.

Publicerad 2015-03-20 | Husmorsorna

Ingredienser:

1 vaniljstång

2 dl mjölk

2 + 2 dl vispgrädde

4 äggulor

½–1 dl strösocker

4 msk rom

Kokoscrumble:

50 g smör

2 dl kokos

4 msk havregryn

4 msk ljus sirap

2 msk råsocker

Till servering:

3 dl färska blåbär

färsk citronmeliss

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången och lägg den i en tjockbottnad kastrull, häll på mjölken och 2 dl av grädden och koka upp.
  2. Dra sedan kastrullen från plattan och låt den stå och svalna i minst 15 minuter.
  3. Under tiden vispar du äggulor och socker ljust och fluffigt, häller i den ljumna mjölken samt romen och fortsätter att vispa.
  4. Ner med allt i kastrullen igen och värm soppan till 85 grader (inte högre temperatur, för då kan den bli för tjock och smaka äggigt).
  5. När du har en lagom tjock soppa silar du ner den i en bunke, plastar in den och ställer den direkt i kylen.
  6. Medan du väntar på att soppan ska bli kall gör du kokosfraset.
  7. Blanda alla ingredienser till en smulig deg. In i ugnen och baka smulorna i 225 grader i cirka 10–15 minuter. Akta så att de inte bränns vid. Låt smulorna svalna och krossa dem sedan försiktigt till fi nt fras. Vispa resterande 2 dl grädde till ett löst fl uff och vänd ner det i soppan.
  8. Servera den iskalla vaniljsoppan med fras, blåbär och lite citronmeliss på toppen.