Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Anette Rosvall lagar köttbullar i tomatsås i Vardagspuls den 2 februari.

Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti

4 portioner

Kokboksförfattaren Anette Rosvall är gästkock och på menyn står italienska köttbullar i tomatsås, serverade med parmesanost och spaghetti.

Publicerad 2016-01-27 | Anette Rosvall

Tomatsås:

2 hackade gula lökar


3 finhackade vitlöksklyftor


2 msk olivolja


2 msk tomatpuré


500 g färska delade tomater (ta bort kärnhuset)


1 lagerblad


1 msk tomatketchup


1 msk balsamvinäger


1 msk torkad oregano


1 tsk salt

1 tsk nymalen svartpeppar

Köttbullar:

600 g kalvfärs

1,5 dl vitt bröd utan kanter


1 stor hackad eller riven gul lök

2 pressade vitlöksklyftor


1,5 tsk salt


1 tsk nymald svartpeppar


2 msk kalvfond


1 ägg


3 dl mjölk

1 dl nyriven parmesanost

rivet skal av 1 citron


1 dl finhackad persilja

Tillbehör:

500 g spaghetti

1 dl riven parmesanost



Gör så här

  1. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivolja tills den är mjuk men inte bränd. 
  2. Lägg i tomatpurén som också behöver lite värme för att släppa alla goda söta smaker.
  3. Häll i övriga ingredienser förutom oregano. Vid kokning förstörs smakämnena i oregano och därför tillätts den senare. Låt såsen småputtra i minst en halvtimme men gärna längre.
  4. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Köttbullar: Skär brödet i kuber och lägg ner i en stor skål. Blanda med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk och låt det hela svälla cirka fem minuter.
  6. Rör ner färs, parmesanost samt citronskal i brödblandningen och arbeta snabbt ihop till en smet. 
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut ca 40 köttbullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten då och då så går det lättare att rulla bullarna.
  8. Stek i ugn cirka 10–15 minuter, lägg sedan ner de färdiga köttbullarna i tomatsåsen.
  9. Servera med nykokt spaghetti och nyriven parmesanost.