Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
frukost Bild: Johnér
 

Dietisten Jenny Nyenvik gästade Vardagspuls 9 februari och visade på bra alternativa måltider för barnen.

Enkla knep som gör barnens mat nyttigare

Dietisten Jennie Nyenvik tipsar om bra alternativ till barnens matfavoriter

Dietisten Jennie Nyenvik tycker sunt förnuft räcker långt när det gäller bra mat för barn. Och att det är viktigt att ha ett okonstlat förhållningssätt till mat och kroppen.
Här är några enkla knep på hur vanlig mat för barn kan bli nyttigare.

Publicerad 2016-02-08 | Vardagspuls
 

Föreningen Glimma i Falun för in träning i vardagen på ett positivt sätt hos barn som har problem med övervikt. 

Dietisten: Se till att alltid ha det här hemma

Frukost

Barnet äter idag:

Fruktyoghurt och chokladmjölk

Välj istället:

Blanda naturell yoghurt med nyckelhålsmärkt müsli (ej chrunchy), skivad banan eller päron och tillsätt litet juice. Mixa eventuellt allt till en smoothie beroende på vad barnet föredrar.

Barnet äter idag:

Ljust bröd med smör och ett glas juice.

Välj istället:

Välj ett litet grövre surdegsbakat bröd, bred med smör (typ Bregott mellan). Toppa med något av följande: skinka och paprika, kokt ägg, jordnötssmör (ej sockrad) och skivad banan. Servera tillsammans med en apelsin i skivor och ett glas mjölk.

Lunch

Barnet äter idag:

Pannkaka med sylt.

Välj istället:

Bananpannkaka. Servera med cottage cheese och blåbär.

Middag

Barnet äter idag:

Makaroner med korv, ketchup och juice.

Välj istället:

Fullkornsmakaroner med korv. Servera med pizzasallad, morotsstavar och edamamebönor (sojabönor i skida). Drick mjölk till.

MER: Dietistens enkla tips för bättre vardagsvanor