Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg lagar kåldolmar i Vardagspuls den 19 maj.

Kåldolmar på kyckling

4 portioner

Gjorda med savojkål och smaksatta med ingefära och chili blir dolmarna inte bara ett roligt ord utan riktigt riktigt goda dessutom.

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-05-18 | Christian Hellberg

Ingredienser:

1 huvud savoykål, plockade blad

500 g kycklingfärs

1 bit ingefära, skalad

2 gröna chili

2 klyftor vitlök, skalade

1 silverlök, skalad

1 msk shrirachasås (stark thai-chilisås)

3 msk soja

2 dl kokt bulgrur

½ dl Olivolja

½ kruka koriander

3 msk mörk sirap

Svarta/vita sesamfrö

Tillbehör:

½ huvud spetskål

1 gul lök, skalad

3 msk äppelcidervinäger

1 msk sesamolja

1 röd chili

2 salladlök

Salt

Kummin

Gör så här

  1. Blanchera kålbladen, kyl i kallt vatten.
  2. Finhacka lök, koriander, vitlök och chili.
  3. Blanda samman allt med ½ dl olivolja.
  4. Vänd ner i kycklingfärsen och blanda med bulgur.
  5. Smaka av med shrirachasås och soja.
  6. Fördela smeten på savojkålbladen och vik till små dolmar.
  7. Stek i smör, lägg upp i ungsfastform och rippla på mörk sirap.
  8. Låt gå i ugn på 200 grader i ca 25 minuter.
  9. Strö på sesamfrö vid servering.
  10. Kålsallad: Riv kålen i bitar och strö på salt, låt stå i ca 15 minuter.
  11. Tillsätt kummin och äppelcidervinäger, krama ur kålbladen och arbeta in smakerna.
  12. Hacka chilin och strimla salladslök. Blanda samman allt och smaka av med sesamolja.Servera dolmarna med kokt jasminris och matlagningsyoghurt.