Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Kavring

Världens bästa bagare Håkan Johansson bjuder på ett favoritrecept lagom till jul.

Publicerad 2015-12-14 | Håkan Johansson

Ingredienser:

2,5 dl vatten

5 g pomerans

5 g kummin

12 g salt

60 g rågmjöl

2,5 dl vatten

120 g mörk sirap

20 g jäst

250 g rågmjöl

400 g vetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp 2,5 dl vatten och häll över pomerans, kummin, salt och rågmjöl. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Blanda skållningen från dag 1 med övriga ingredienser i en köksmaskin. Ca 3 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda ytterligare ca 5 minuter.
  3. Lägg degen i en inoljad bunke. Och låt jäsa ca 1 timme.
  4. Dela degen i två bitar och lägg i två st smorda formar. Låt jäsa ca 1 ½ - 2 timmar.
  5. Sätt in bröden på 230 grader och sänk till 190 grader. Baka ca 30 minuter. Tag ut och lägg på galler.

Håkans tips – så lyckas du med baket:

1. Väg alla ingredienser. Använd mått i gram istället för volym.

2. Använd bra råvaror, gärna ekologiskt mjöl.

3. Ta tid på dig när du bakar, var inte stressad.

4. Följ receptet noggrant. Bakning är inte som matlagning, man får inte höfta.

5. Ett väldigt bra tips är att ställa in en gjutgärnspanna i botten av ugnen och så kastar man in ett par isbitar i ugnen, då får man mer volym tack vare ångan.