Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Zacks kladdkaka - vinnare i Kladdkakeracet 2015. Bild: Arla Köket
 

Zack lagar sin vinnande kladdkaka i Vardagspuls.

Vinnare i Kladdkakeracet: Kladdkaka med brynt smör och flingsalt

10 bitar

Det här receptet, gjort av Zack Aujalay, är vinnaren av Kladdkakeracet 2015 med motiveringen ”Less is more! Med en klar och tydlig tanke överfört i smak där toner av kraftfull nötig smak lyfter chokladen." En klassisk kladdkaka i all sin enkelhet med en nötig smak av brynt smör i perfekt kombination med flingsalt. Prova själv!

Publicerad 2015-10-16 | Zack Aujalay

Ingredienser:

125 g smör
3 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
½ tsk flingsalt
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg

Hallongrädde:

3 dl vispgrädde

225 g hallon
1 dl florsocker
eventuellt hallon som topping

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn smöret, låt svalna något.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ner övriga ingredienser till kakan i det brynta smöret. Rör till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna.
  4. Vispa grädden löst. Värm hallon och florsocker 1-2 min i mikro och mosa ihop. Passera kärnorna i en finmaskig sil.
  5. Vänd försiktigt ner hallonpurén i grädden. Servera kladdkakan med hallongrädden och eventuellt mer hallon.