Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Bagarens bästa knäckebröd

Världens bästa bagare Håkan Johansson bjuder på ett favoritrecept.

Publicerad 2015-12-14 | Håkan Johansson

Ingredienser:

15 g jäst

400 g mjölk

200 g honung

100 g rågsurdeg

450 g grahamsmjöl

250 g rågmjöl

450 g vetemjöl

15 g salt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

  2. Plasta hela degen och lägg i kylskåpet. Låt vila minst 2 timmar.

  3. Kavla ut degen till ca 1 mm tjocklek. Nagga degen och baka den på 180 grader i ca 15 minuter. Kan också strö över lite kummin, fänkål och havssalt innan bakning.

Håkans tips – så lyckas du med baket:

1. Väg alla ingredienser. Använd mått i gram istället för volym.

2. Använd bra råvaror, gärna ekologiskt mjöl.

3. Ta tid på dig när du bakar, var inte stressad.

4. Följ receptet noggrant. Bakning är inte som matlagning, man får inte höfta.

5. Ett väldigt bra tips är att ställa in en gjutgärnspanna i botten av ugnen och så kastar man in ett par isbitar i ugnen, då får man mer volym tack vare ångan.