Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp


Sara Aasum Hultberg, Årets konditor 2014, gör julgodis i säsongsfinalen av Vardagspuls den 18 december.

Kola med brynt smör och havssalt

Cirka 25 kolor

Brynt smör tycker jag passar till nästan allt och här ger det kolan både karaktäristisk smak och nötighet. Här har du en riktig smörkola som definitivt kommer att upplevas som en hit av alla som blir bjudna på den!

Publicerad 2015-12-18 | Sara Aasum Hultberg

Ingredienser:

200 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 dl glykos
0,5 dl vatten
1 tsk havssalt
ev 2 dl hasselnötter



Gör så här

  1. Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
  2. Koka upp socker, glykos coh vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
  3. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 x 30 cm och häll ut kolan tunt. Strö över havssalt och eventuellt hasselnötter. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna.