Bild: Arla Köket

Få koll på kornen

– smarta och nyttiga alternativ till pasta och ris

Quinoa, kamutvete och matkorn är bara några exempel. Det finns en uppsjö av goda och nyttiga alternativ till pasta och ris! Här är 10 kolhydratskällor som ger bra energi och håller dig mätt länge.

Publicerad 2016-06-07 | Vardagspuls

Ris och pasta är riktiga trotjänare på tallriken. De mättar, smakar gott och passar till det mesta. Men det är lätt att köra på i samma spår och gå miste om andra goda – och i många fall nyttigare alternativ som finns i butikshyllan.

Kolhydratskällor som korn och frön innehåller mer fibrer och näring i form av vitaminer och mineraler än ris och pasta. De innehåller ungefär samma mängd kalorier men på grund av sitt högre protein- och fiberinnehåll kan dessa produkter mätta bättre och bidra med mer näring.  

Bulgur och couscous

Bulgur är tillverkat av durumvete som förkokats, torkats och krossats. Eftersom det har förkokats och torkats suger det åt sig vätska fort och kan tillagas på kort tid. Bulgur sägs vara ett av de äldsta förädlade livsmedlen som finns. Couscous är precis som bulgur ett gryn gjort på durumvete. Den couscous man köper har ångkokats och sedan torkats vilket gör att den kan tillagas snabbt och enkelt. Bulgur och couscous liknar varandra men i bulgur har mer av vetekornet bevarats och det innehåller därför mer protein, vitaminer, mineraler och fibrer. Bulgur och couscous är gott som tillbehör till kött- och grönsaksrätter eller i sallader. Du kan också göra biffar, fylla grönsaker och strö i soppor.

Bovete

Sitt namn till trots är bovete en ört och inte alls besläktat med vete. Mjöl gjort på bovete används bland annat för att göra ryska plättar, så kallade blinier, och nudlar exempelvis sobanudlar. Helt bovete går också utmärkt att koka och äta i en sallad eller som tillbehör till kött eller kyckling. Bovete är naturligt glutenfritt och sägs vara extra bra för vegetarianer. Detta eftersom bovete innehåller aminosyran lysin – något som vegetarianer kan ha brist på.                                                        

Quinoa

Quinoa är en ört som härstammar från Sydamerika och det är örtens frön man äter. Quinoa är naturligt glutenfritt och finns i många olika färger där de vanligaste är vit, röd och svart. Det har ett lågt innehåll av mättat fett och är rikt på mineraler, vitaminer och kostfiber. Quinoa är lätt att tillaga och kan ätas kokt som alternativ till ris eller blandas i sallader och biffar.

Kamutvete

Kamutvete är en mycket gammal vetesort som härstammar från Egypten. Vetet har större kärna och innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än andra vetesorter. Det är framför allt rikt på magnesium, zink, selen och E-vitamin. Smaken är mild och lite nötaktig. Helt kamutvete är gott att koka och äta som tillbehör till olika maträtter eller så kan det användas i sallader, grytor och risotto.  

Mathavre, matvete och matkorn

Mathavre, matvete och matkorn är alla protein- och fiberrika alternativ som även är bra ur miljösynpunkt eftersom de kan odlas och produceras lokalt här i Sverige och i Norden. Dessa kan alla användas som goda och nyttiga alternativ till potatis, ris och pasta eller i en matig sallad. Mathavre är en fullkornsprodukt med mild smak. Havre är det mest näringsrika sädesslaget och innehåller bland annat omättat fett och lösliga kostfiber med kolesterolsänkande egenskaper. I matvetet har några få procent av vetets yttre skal tagits bort men grodden är kvar. Matveteinnehåller nästan dubbelt så mycket protein som vanligt ris! Matkorn är ett korn som klippts i mindre bitar. Korn innehåller kostfiber som har kolesterolsänkande egenskaper samt nyttiga mineraler och vitaminer. Matkorn passar precis som mathavre och matvete bra som tillbehör till de flesta rätter eller använd istället för ris i risotton.

Dinkel

Hel dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar vilket gör den rik på fibrer. Den framställs genom att det hårda ytterskalet, spelten, skalas bort. Utöver fibrer är dinkel också rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Hel dinkel kan man äta kokt istället för ris. Den funkar därför fint som tillbehör till olika maträtter eller i en sallad.

Hirs

Hirs, som är ett av de äldsta sädesslagen, kan användas på samma sätt som ris. Hirs är rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Hirs är naturligt fritt från gluten och innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Du kan även använda hirs till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

 

Och så här smakar det – många goda recept att testa!
slut sponsrat innehåll

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!