Bild: Johnér/Vardagspuls

Kvarg – svenskarnas favoritmellis vid träning

Är du också kvargfrälst? Då är du inte ensam. Svenskarna äter kvarg som aldrig förr. Men vad är egentligen kvarg och varför har det slagit igenom så stort? Svaren finns i vår lilla kvarg-skola.

Publicerad 2016-04-21 | Vardagspuls

Kvarg har fått en explosionsartad ökning i popularitet de senaste åren. Men egentligen är produkten som sådan inte särskilt ny. Kvarg har funnits i Sverige sedan 1985, men länge bara under varumärket Kesella. Kesella med endast en halv procents fett lanserades som en bak- och matlagningsingrediens för kostmedvetna.

För några år sedan började protein komma i ropet, som något att fokusera på om man ville hålla kroppen i trim. Många började söka sig mot livsmedel som snabbt och enkelt gav extra mycket protein. Som ett led i detta ökade volymerna för cottage cheese rejält under flera år. Det var speciellt efter jul- och sommarledigheten som försäljningen peakade.

– Sedan upptäcktes den naturella kvargen som innehöll jättemycket protein. Till en början fanns inte många produkter att välja på, endast några få varianter. Smaken var rätt sur och konsistensen sträv, säger Per Andersson, Customer Marketing Manager på Arla Foods och fortsätter:                                                  

– Men det var trots allt en fettsnål produkt utan socker och med mycket protein. Träningsfolket gick all in och många köpte kvarg flakvis. Det blev populärt att blanda sin kvarg med sockerfri saft för att få en godare smak.

Proteintrenden var vid det här laget global, och de flesta livsmedelsleverantörer försökte förhålla sig till den med mycket fokus på produktutveckling och innovationer. Mellan 2012 och 2014 steg försäljningen av kvarg i Sverige med över 200 procent.

Idag finns oändligt många kvargalternativ med skiftande smaker, sockermängd, fetthalt och storlek. Det finns allt från drickkvarg och proteinpuddingar till portionsbägare och yoghurtkvarg.

Vad är kvarg egentligen?

Kvarg är färskost. På samma sätt som annan ost tillsätts mjölksyrabakterier och löpe som gör att mjölkproteinet klumpar ihop sig. Vasslen, den flytande delen, silas sedan av och ostmassan centrifugeras för att få en så hög koncentration av protein som möjligt. Ostmassan är nästan fettfri så om kvargen ska ha en högre fetthalt får grädde tillsättas.  

Hälsofördelar med kvarg

Väljer du en naturell kvarg med låg fetthalt innehåller den mycket protein men få kalorier. Det uppskattas av många som väljer kvarg som ett mättande mellanmål, speciellt före eller efter träning. Att äta kvarg som mellanmål är ett bra sätt att sprida intaget av protein över dagen, så att det tas upp bättre av kroppen.

– Protein behövs för muskeltillväxt, vilket många muskelbyggare redan har listat ut. Det finns också studier som visar att kroppen är extra mottaglig för protein precis efter träning, säger kost- och hälsoexpert Annika Strömberg.

Många kvargalternativ är sötade med sötningsmedel men det finns också sockersötade varianter. Vill man ha ett riktigt bra alternativ, utan varken sötningsmedel eller socker så är det bättre att välja den naturella, osötade kvargen och sedan smaksätta själv. 

Om du har en aktiv livsstil och är på jakt efter nyttiga proteiner är kvarg är så klart långt ifrån den enda proteinkällan. Vill du äta nyttiga proteiner kan du också hitta dem i en rad olika livsmedel, till exempel: ägg, fisk, baljväxter som ärter, böner och linser, olika former av nötter och frön och i andra mejeriprodukter.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!