Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Kvargskola Bild: Johnér/Vardagspuls

Därför är kvarg svenskarnas favoritmellis vid träning

Är du också kvargfrälst? Då är du inte ensam. Svenskarna äter kvarg som aldrig förr. Men vad är egentligen kvarg och varför har det slagit igenom så stort? Svaren finns i vår lilla kvarg-skola.

Publicerad 2016-04-21 | Senast ändrad 2017-07-28 | Vardagspuls

Kvarg har fått en explosionsartad ökning i popularitet de senaste åren. Men egentligen är produkten som sådan inte särskilt ny. Kvarg har funnits i Sverige sedan 1985, men länge bara under varumärket Kesella. Kesella med endast en halv procents fett lanserades som en bak- och matlagningsingrediens för kostmedvetna.

För några år sedan började protein komma i ropet, som något att fokusera på om man ville hålla kroppen i trim. Många började söka sig mot livsmedel som snabbt och enkelt gav extra mycket protein. Som ett led i detta ökade volymerna för cottage cheese rejält under flera år. Det var speciellt efter jul- och sommarledigheten som försäljningen peakade.

– Sedan upptäcktes den naturella kvargen som innehöll jättemycket protein. Till en början fanns inte många produkter att välja på, endast några få varianter. Smaken var rätt sur och konsistensen sträv, säger Per Andersson, Customer Marketing Manager på Arla Foods och fortsätter:                                                  

– Men det var trots allt en fettsnål produkt utan socker och med mycket protein. Träningsfolket gick all in och många köpte kvarg flakvis. Det blev populärt att blanda sin kvarg med sockerfri saft för att få en godare smak.

Proteintrenden var vid det här laget global, och de flesta livsmedelsleverantörer försökte förhålla sig till den med mycket fokus på produktutveckling och innovationer. Mellan 2012 och 2014 steg försäljningen av kvarg i Sverige med över 200 procent.

Idag finns oändligt många kvargalternativ med skiftande smaker, sockermängd, fetthalt och storlek. Det finns allt från drickkvarg och proteinpuddingar till portionsbägare och yoghurtkvarg.

Vad är kvarg egentligen?

Kvarg är färskost. På samma sätt som annan ost tillsätts mjölksyrabakterier och löpe som gör att mjölkproteinet klumpar ihop sig. Vasslen, den flytande delen, silas sedan av och ostmassan centrifugeras för att få en så hög koncentration av protein som möjligt. Ostmassan är nästan fettfri så om kvargen ska ha en högre fetthalt får grädde tillsättas.  

Hälsofördelar med kvarg

Väljer du en naturell kvarg med låg fetthalt innehåller den mycket protein men få kalorier. Det uppskattas av många som väljer kvarg som ett mättande mellanmål, speciellt före eller efter träning. Att äta kvarg som mellanmål är ett bra sätt att sprida intaget av protein över dagen, så att det tas upp bättre av kroppen.

– Protein behövs för muskeltillväxt, vilket många muskelbyggare redan har listat ut. Det finns också studier som visar att kroppen är extra mottaglig för protein precis efter träning, säger kost- och hälsoexpert Annika Strömberg.

Många kvargalternativ är sötade med sötningsmedel men det finns också sockersötade varianter. Vill man ha ett riktigt bra alternativ, utan varken sötningsmedel eller socker så är det bättre att välja den naturella, osötade kvargen och sedan smaksätta själv. 

Om du har en aktiv livsstil och är på jakt efter nyttiga proteiner är kvarg är så klart långt ifrån den enda proteinkällan. Vill du äta nyttiga proteiner kan du också hitta dem i en rad olika livsmedel, till exempel: ägg, fisk, baljväxter som ärter, böner och linser, olika former av nötter och frön och i andra mejeriprodukter.