Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Kocken Tareq Taylor har gjort en kokbok med kyckling Bild: Marcus Lawett

”Kyckling finns i alla världens kök”

Tareq Taylors bästa tips för att lyckas med kycklingen

TV-kocken och krögaren Tareq Taylor bestämde sig för att ta reda på allt han kunde om ett av våra mest populära livsmedel kyckling. Han har nu samlat alla sina bästa tips och recept i en ny kokbok. Tre recept från boken hittar du längst ner i artikeln!

Publicerad 2017-05-22 | Vardagspuls

Kyckling är ett av våra mest populära livsmedel, i snitt äter svensken ungefär 22 kilo av det populära fjäderfät per år. En som älskar kyckling är krögaren och TV-kocken Tareq Taylor. I sin nya kokbok ”Kyckling” har han samlat inte bara recept utan också tips, smaktester och vad du bör tänka när du väljer kyckling.
– Det är en råvara som många tycker om och använder ofta. Jag villa dyka lite djupare i kyckling och ta reda på vad som är skillnaden mellan eko och reko och på olika raser. Jag fick svar på alla mina frågor och har nu samlat dem i en bok, berättar Tareq Taylor. 

"En hel kyckling är tre måltider"

Enligt Tareq Taylor finns det flera anledningar till varför just kyckling är en så bra basvara.
– Man kan göra allt med kyckling, utom att ära den rå. Det går också att använda alla delarna av kyckling. Gör du en helstekt kyckling och serverar till middag så kan du använda resterande kött till en sallad och sen koka en fantastisk fond av skrovet. Det blir tre måltider i en, säger han.
I sitt arbete har Tareq Taylor rest runtom i hela världen och har upptäckt att kycklingen är en återkommande ingrediens.
– Oavsett religion eller etnicitet så finns kyckling representerat någonstans i köket. Det är den universella råvaran!

Vad är den typiskt svenska kycklingrätten?
– Det är nog baconlindad kyckling på grillen. Eller ”Flygande Jakob”, det finns många svenska klassiker med kyckling. 

Hur du väljer rätt kyckling

En ständigt pågående diskussion när det kommer till att äta kyckling är djurhållningen. För visst vill man att djuret ska ha haft ett bra liv samtidigt som man vill vara säker på att man inte blir sjuk.
– Det ser såklart trevligt ut med kycklingar som går ute men tittar man på kyckling som ett livsmedel så är det bättre att de går inomhus. Där är de inte lika utsatta för sjukdomar, säger Tareq Taylor.
Hans råd för att välja bra kyckling är att ta reda på lite om de olika uppfödarna och kycklingraserna, olika raser har olika behov vad gäller mat och miljö.
– Det finns några uppfödare i Sverige som är väldigt duktiga och producerar bra kyckling. I boken har jag använt mig av en ras som heter Ross Rowan Ranger från Bjärekyckling, berättar han. 

Aldrig mera torr kyckling

Ett problem som säkert många har är att kycklingen blir för torr. Det är lätt hänt att man steker den för länge på grund av rädslan att bli sjuk.
– Mitt bästa tips är använda en termometer och lita på gradantalet. Stek den fem grader under färdig temperatur, ta ut den och låt den vila 20-30 minuter då stiger den till färdig temperatur. Det är viktigt att låta den vila innan man skär upp den annars rinner köttsaften ut och kycklingen blir torr. Kör den sen snabbt i ugnen på högre temperatur precis innan servering, säger Tareq Taylor.

Vilken är din favoritkycklingrätt?
– Det är en så svår fråga, det finns så mycket gott. Kycklinggrytor är en favorit, coq au vin och currygryta från Seychellerna. Jag tycker också mycket om kycklingkebab. Eller kyckling, ris och currysås som min morfar brukade laga!

Italienska kycklingbollar med tomatsås och spagetti

Italiensk klassiker i bästa Lady och Lufsen stil.
Receptet hittar du här

Örtfyllda rullader med ljummen tomat- och spenatsallad

Att fylla kyckling med färska örter är en bra idé här är ett recept perfekt till sommarens grillmiddagar.
Klicka här för att komma till receptet.

Tonnato med tonfisksås, kapris och kronärtskockssallad

Här ger Tareq Taylor ett recept på en italiensk klassiker. Den brukar göras på kalv, men här används såklart kyckling!
Här hittar du receptet