Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Lisa Lemke lagar kyckling med sumak i Vardagspuls den 15 mars.

Kyckling med sumak, ärtstomp och mynta

4 portioner

Sumak är en populär krydda från Turkiet som används för sin härligt syrliga smak. Fråga i din affär om du inte hittar den i kryddhyllan eller köp den på nätet eller i en butik med sortiment från Mellanöstern.

Publicerad 2016-03-14 | Lisa Lemke

Ingredienser:

Kyckling med sumak

4 färska kycklinglår

1 citron

1–2 gula lökar

1 msk sumak

1 krm chiliflakes

2 stora rivna vitlöksklyftor

1 tsk mald spiskummin

salt och nymalen svartpeppar

olivolja

Ärtstomp

5 dl kokta gröna ärtor

god olivolja

1 msk pressad citronsaft (ta gärna den från citronen som rostats i ugnen)

salt och nymalen svartpeppar

Servering

4 brödskivor, alternativt tortillabröd eller salladsblad

150 g fetaost (eller annan ost som grillad halloumi eller buffelmozzarella)

½ dl grovhackad mynta

strimlad salladslök

ev hackade rostade valnötter eller frön

ev rivet citronskal

nymalen svartpeppar


 

Gör så här

  1. Kyckling med sumak: Sätt ugnen på 175 grader. Skär citron och lök i klyftor och lägg i en ugnsfast form.
  2. Blanda sumak, chiliflakes, riven vitlök, spiskummin, salt och peppar i en liten bunke.
  3. Ringla olivolja över kycklinglåren och massera in kryddblandningen. Lägg ner kycklingen mellan lök- och citronklyftorna i formen. Sätt in i ugnen och stek tills kycklingen släpper ifrån sig en klar köttsaft och har en innertemperatur på ca 72 om du mäter i köttet (och inte vid benet). Det tar cirka 35–40 minuter.
  4. Ta ut kycklingen, låt den svalna något och dra sedan köttet i trådiga bitar.
  5. Blanda köttet med all vätska som ligger i ugnsformen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ärtstomp: Mosa eller mixa ärtorna med olivolja och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Stompet får gärna vara lite grovt.
  7. Rosta eller stek brödskivorna. Klicka på rikligt med ärtstomp och lägg kycklingköttet ovanpå. Toppa med smulad fetaost, grovhackad mynta, strimlad salladslök och eventuellt valnötter eller rostade frön. Om du vill kan du riva lite citronskal över och avsluta med nymalen svartpeppar. Servera genast.
  8. Vill du inte servera på brödskivor kan du göra wraps med tortillabröd eller servera med stora salladsblad som du fyller med ärtstomp, kyckling och topping.