Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Grönkål innehåller stora mängder C-vitaminer Bild: Pixabay, press.

Ladda batterierna med supernyttig grönkål i vinter

En grönsak som är snäll som IBS-magen

Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för den supernyttiga grönkålen som är fullproppad med C-vitamin, järn och fibrer som är skonsamma mot känsliga magar.

Publicerad 2016-10-24 | Senast ändrad 2017-11-07 | Jeanette Steijer

Jag har skrivit det förr men måste bara tipsa om det igen om någon missat! Det stavas: grönkål. Denna fantastiskt nyttiga, billiga och vackra grönsak som trotsar alla väder och växer på dessa breddgrader till och med på vintern. Googla på bild med grönkål och snö så förstår ni vad jag menar. Vackert! De stora bladen är så magnifika och eftersom grönsaken blivit populär så brukar man kunna hitta den i de flesta mataffärer.

Nu för tiden är vi så bortskämda att vi kan köpa färdigplockad grönkål i påse annars är det de stora bladen som gäller. Där man får ta bort de grova stjälkarna. Glöm allt om att koka eller förvälla – den ska hackas rå och då menar jag riktigt hackas – nästan till persiljebladstorlek. Den är nämligen rätt kraftig i strukturen så för att bli tuggvänlig ska den hackas fint – akta fingrarna!

Satsa på en smarrig grönkålssallad

Min absoluta favoritsallad med grönkål är att blanda i lite smulad fetaost, fint hackad rödlök, granatäppelkärnor, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Man kan med fördel även blanda andra syrliga frukter i som äpple eller grapefrukt. Härliga valnötter passar också fint att blanda ner.

Har du ännu inte provat att göra chips av grönkål så är det dags! Så enkelt – chipsstora bitar masseras med olja och salt och gräddas i ugnen i ca 10 min på 200 grader. Gott – jag lovar!

Grönkål – snäll mot IBS-magen

Näringsmässigt är grönkålen en höjdare och 100 gram grönkål innehåller 160 procent av det rekommenderade intaget av C-vitamin! Det innehåller också mycket av vitaminerna A och E, samt en hel del järn. Bra fibrer som inte ställer till det alltför mycket heller om man har en känslig (läs gasig) mage till skillnad från andra medlemmar i kålfamiljen.

Bon appetit!

Caesarsallad med grönkål

En annorlunda caesarsallad med nya inslag - grönkål och krutonger av vörtbröd. Servera salladen med klassisk dressing.
Recept hittar du här

Hummus med grönkål

Denna hummus med grönkål och kikärter är jättegod att servera som dipp med bröd och grönsaker.
Recept hittar du här

Grönkålsbowl med ost och rödbetskräm

Njut en bowl full av färg och smak av rödbetor, citrus och krispig kål . Matvetet går att byta ut mot mathavre eller ris om du vill.
Recept hittar du här

Grönkålssoppa med rotselleri och svamp

En härligt grön soppa som får mycket smak av ädelost. Vill du göra soppan ännu matigare, toppa med rökt lax eller knaperstekt fläsk!
Recept hittar du här