Bild: Johnér

Så lagar du smart mat av julbordets alla rester

20 tips när du verkligen har tröttnat på julbordet

Det kan börja redan i november – julbordet, alltså.
Med jobbet, med vännerna, i skolan, på föris. Och när du lagar din julmat förstås – då slinker det garanterat ner en skinkmacka och litet Janssons. Och så julafton då, och juldagen och annandagen … Ursäkta, men kan man få litet pasta?

Publicerad 2015-12-21 | Anna K Sjögren

Gör om, gör nytt! Här är recepten på julmatens rester som garanterat smakar nytt och annorlunda.
Sista biten av julskinkan kan till exempel bli en god pastasås – och har du tur finns det några dadlar kvar att hacka ner i en fruktsallad. Det är bara två exempel på hur du kan trolla med julmaten istället för att slänga den.
Packa gärna in skinkan, köttbullarna och korven i frysen efter julhelgen. Och för att maten ska hålla sig fräsch innan den hamnar där – ställ den i kylen så snart du bara kan, direkt när alla har tagit för sig från buffén.

  1. Julskinka. Skär skinkan i fina strimlor och gör en maffig paj med skinka och ost. Eller blanda strimlorna med nykokt pasta, grädde och gröna ärtor.
  2. Om du tärnar skinkan fint, går den att fräsa med hackad gul lök, kryddas med nymalen svartpeppar och läggas i en tallrik med till exempel mixad spenat- eller broccolisoppa.
  3. Julskinka passar också bra på pizza. Lägg strimlad skinka och fint skuren grönkål på en färdig pizzabotten, toppa med riven julost och sätt in i ugnen.
  4. Makaronipudding är en svensk restmatsklassiker, det är bara att blanda tärnad julskinka med kokta makaroner och strimlad purjolök. Lägg det i en ugnsform, häll över en blandning av ägg och mjölk och grädda i ugnen.
  5. Prinskorv. Skär korven i tunna skivor, stek tillsammans med små broccolibuketter, blanda med nykokt pasta och strö över riven ost. Eller lägg tunna, stekta skivor av prinskorv i en minestronesoppa eller någon annan grönsakssoppa.
  6. Varmrökt lax. Fyll en paj med strimlad rökt lax och purjolök. Eller gör en pastasås genom att fräsa hackad lök, slå på grädde, och låta det koka ihop tills såsen tjocknar. Avsluta med att röra ned strimlad rökt lax och dill.
  7. Ett enkelt tilltugg till drinken är att breda färskost, gärna med pepparrotssmak, på mjukt tunnbröd, täcka med tunna skivor rökt lax, rulla ihop som en rulltårta och skära i skivor.
  8. Gravad lax. Gör en laxpudding.  Det står rimmad lax i de flesta laxpuddingsrecept men det går lika bra med gravad.
  9. Julkorv. Julkorv med potatismos och smörstekta brysselkålshalvor är värmande vintermat i januari.
  10. Brysselkål. Skär kokt brysselkål i halvor. Fräs finhackad schalottenlök i en kastrull, tillsätt ett par matskedar fransk senap och någon deciliter grädde och låt det koka ett par minuter tills grädden tjocknar, smaksätt med salt och peppar. Lägg i brysselkålen och låt allt bli varmt, passar till både kött och fisk.
  11. Rödkål. Gör en röd cole slaw av finstrimlad, färsk rödkål istället för vitkål och servera till hamburgarna. Röd cole slaw är lika god och ännu snyggare. Kokt rödkål kan frysas in, det är ett bra tillbehör till stekt falukorv eller skinka.
  12. Sillinläggningar. Olika sillinläggningar är en utmärkt lunch ihop med kokt potatis och ägghalvor.  
  13. Köttbullar. Lägg köttbullar i färdig tomatsås och servera till pasta, istället för köttfärssås.
  14. Vörtbröd. Lägg ihop två skivor vörtbröd med julost emellan och stek på båda sidor i smör i en stekpanna eller värm i smörgåsgrill. Du kan också fylla mackan med julskinka, senap och ost.
  15. Julost. Skär bort kanterna, riv osten grovt, lägg i plastpåsar och sedan i frysen. Riven, fryst ost behöver inte tinas först utan kan strös direkt över till exempel en gratäng, lasagne eller i en sås.
  16. Risgrynsgröt. Gör en gotländsk saffranspannkaka av den överblivna risgrynsgröten.
  17. Torkade fikon och dadlar. Finhacka de torkade frukterna och blanda dem med hackad färsk frukt och nötter i en fruktsallad.
  18. Mandariner, äpplen och de andra frukterna i fruktskålen. När frukterna börjar vissna i skålen är det hög tid att göra en fruktsallad, skär bort de delar av frukten som blivit dåliga. Baka en maffig banankaka av de mjuka bananerna.
  19. Valnötter och hasselnötter. Rosta nötterna och blanda dem i müslin eller i lunchsalladen, eller baka ett saftigt nötbröd.
  20. Pepparkakor. Gör en klassisk cheesecake, men ta krossade pepparkakor till kakans botten istället för kex. 

 

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.