Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls Dahlbom recept lammspjäll Bild: Vardagspuls

Lamm med picklad blomkål och fänkålssallad

4 portioner

Gästkock Jonas Dahlbom lagar lammrevben med picklad blomkål och rostad vitlöksmajonnäs. Till lammet serveras sallad med fänkål, äpple och riven getost.

Publicerad 2016-03-21 | Jonas Dahlbom
 

Ingredienser:

1 kg lammrevben

2 tsk salt

Glace

2 dl bbq-sås

½ dl worchestershiresauce

½ dl äppelcidervinäger

2 ½ dl äpplemust

1 dl kokt kaffe

1 ½ msk chilipulver

Picklade grönsaker

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl ättika 12 %

1 liten blomkål

2 röda steklökar

1 liten morot

5 cm gurka

Vitlöksmajonnäs

6 vitlöksklyftor

olja att steka i

1 äggula

½ tsk vinäger

1 tsk senap

1 dl olja

salt och peppar

2 msk crème fraiche

Fänkålssallad med getost

100 g blandad bladsallad efter smak

1 liten fänkål

1 rött äpple

3 salladslökar

1 msk vinäger

3 msk olivolja

1 bit getost 200 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Salta lammrevbenen, lägg i ugnsfast form och värm dem i ugn 60 minuter.
  2. Glace: Blanda under tiden ihop alla ingredienser till glacen i en kastrull. Låt koka ihop till en trögflytande konsistens på medeltemperatur.
  3. Ta ut revbenen och pensla dem med glace. Sätt sedan tillbaka dem i ugnen i ytterligare 30 minuter. Pensla med mer glace då och då under tiden.
  4. Picklade grönsaker: Blanda ihop vatten, socker och ättika i en skål.
  5. Skär blomkål, lök och morot i bitar. Koka allt i saltat vatten och lyft sedan över grönsakerna i ättikslagen.
  6. Skär gurka i bitar och blanda i. Låt stå i 30 minuter före servering.
  7. Vitlöksmajonnäs: Stek vitlöksklyftorna i olja så den blir mjuk. Låt kallna. Mosa löken och blanda med äggula, vinäger och senap.
  8. Vispa i oljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar. Rör slutligen i 2 msk crème fraiche för att runda av smaken.
  9. Fänkålssallad: Plocka salladsbladen och skiva fänkål och äpple tunt.
  10. Skär salladslöken i bitar. Blanda allt och smaka av med vinäger och lite olivolja.
  11. Riv getosten och toppa salladen med osten.
  12. Servera de glacerade revbenen med picklade grönsaker, vitlöksmajonnäs och fänkålssallad.