Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Lammtagine med grönsaker

4 portioner

Markiz Talhaoui slog igenom som kock då hon tog sig till semifinal i Sveriges mästerkock 2014. Den här marockanska gryträtten är en vanlig vardagsmiddag hos familjen Talhaoui.

Publicerad 2015-08-26 | Markiz Talhaoui

Ingredienser:

1 kg lammgrytbitar av bog eller rygg

2 gula lökar

4 morötter

2 zucchini

2 aubergine

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 tsk ingefära

1 tsk saffran

1 tsk paprikapulver

1 tsk malen spiskummin

1/2 liter köttbuljong

1 knippe färsk persilja

1 knippe färsk koriander

400 g kokta kikärter

torkad persilja

Gör så här:

  1. Skala och klyfta löken. Skala och ansa grönsakerna.
  2. Skär morötter, zucchini och aubergine i bitar. Skala och hacka vitlöken
  3. Bryn köttet i olja. Tillsätt lök, vitlök och alla kryddor utom den färska persiljan och koriandern. Rör om och låt steka i 5 minuter.
  4. Tillsätt buljongen så att det täcker köttet. Knyt ihop persiljan och koriandern och lägg ned i grytan. Låt köttet koka på medelvärme i 50 minuter med lock. Tillsätt mer buljong om det behövs.
  5. Efter 50 minuter: tillsätt morötter, zucchini, aubergine och kikärter. Låt småkoka ca 15 minuter. Lyft av locket och koka i ytterligare 5-10 minuter. Servera med couscous och toppa med persilja.