Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Edvin och Alica från Sveriges yngsta mästerkock lagar sin paradrätt. Från Vardagspuls den 8 april.

Lax med sparris och sandefjordsmör

Publicerad 2015-04-02 | Edvin och Alicia från Sveriges yngsta mästerkock

Ingredienser:

800 g laxfilé

300 g färsk grön sparris

500 g fasta små potatisar (alternativt färsk om det finns)

1,5 msk rivet skal från en citron

Hackad persilja

Salt och svartpeppar

Smör

Sandefjordsmör och tomatsallad:

3 dl vispgrädde

300 g smör

1,5 – 3 msk färskpressad citronsaft

Salt och vitpeppar

Hackad persilja

300 g små tomater, blandade sorter

Lite citronsaft

Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala potatisen och koka ca 15 min. Dela laxfilén i 4 bitar. Salta och peppra rejält.
  2. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Baka laxen i ugn tills laxens innertemperatur är 50°.
  3. Tag ut laxen och låt den svalna.
  4. Skär av den nedersta delen av sparrisen. Sjud sparrisen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt sparrisen svalna. Skär nedre halvan av sparrisarna i små bitar, lägg dem i en skål och blanda med rivet citronskal och hackad persilja.
  5. Vid servering strö blandningen över laxen och garnera med sparrisknopparna. Klicka i och rör runt smör med de små potatisarna eller lite större bitar om du inte har hittat små (eller färska).
  6. Till såsen (Sandefjordsmöret) kokas grädden till den reducerats till 1,2 dl. Dra kastrullen åt sidan.
  7. Vispa i smöret i grädden, lite i taget, till en tjock smörsås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vänd ner persilja innan servering.
  8. Servera såsen i en skål eller häll direkt på tallriken med lax och smörslungad potatis.

  9. Tomatsalladen:
  10. Skölj och halvera tomaterna. Lägg dem sedan i en serveringsskål. Pressa citronsaft över tomaterna. Salta och peppra.