Lista: Det gömmer sig bakom vanliga E-numren

Många av våra tillsatser är helt naturliga ämnen

Visste du att neohesperidindihydrochalcon, liksom många E-ämnen, är en naturlig tillsats? Enligt dietisten Maria Nygårds är rädslan för E-nummer ofta överdriven.
– Bara för att det är ett E-nummer så är det inte farligt, det kan vara något som existerar naturligt.

Publicerad 2015-11-24 | Vardagspuls

Att en produkt innehåller E-ämnen betyder inte nödvändigtvis att det handlar om ingredienser som är kemiskt framställda. Många naturliga ingredienser, som rödbetsextrakt, har E-nummer. Men hur vet man vilket som är vilket?

Här kan du ladda ner E-nummerguiden

Här kan du ladda ner tillsats-appen

Enligt dietisten Maria Nygårds finns det många myter kring tillsatserna som finns i vår mat.
– Dels det här med att tillsatser är farligt. Vissa tillsatser finns naturligt. Bara för att det är ett E-nummer så är det inte farligt, det kan vara något som existerar naturligt. En annan myt är att tillsatser används på ett otillåtet sätt och att industrin får stoppa i vad som helst i maten, säger Maria Nygårds.

Vardagspuls har sammanställt en lista över vad som gömmer sig bakom våra vanligaste E-nummer – och några av de konstigaste ämnena.

Färgämnen (E 100-180)

För att återställa färgen på livsmedel efter bearbetning, lagring eller liknande, för att göra ett livsmedel mer tilltalande eller för att ge färg åt i sig färglösa livsmedel används färgämnen. De utvinns ur animaliska eller vegetabiliska produkter, framställs på syntetisk väg eller genom att kemiskt behandla naturliga ämnen.

 • Sockerkulör (E 150a) – ett av de mest använda färgämnena som framställs genom upphettning av socker.
 • Karotener (E 160a) – Förekommer naturligt i morötter, gröna bladgrönsaker, tomater, aprikoser och nypon. Karotenerna är provitamin A, vilket innebär att de kan omvandlas till vitamin A i kroppen.
 • Antocyaner (E 163) – Utvinns från olika växtdelar, grönsaker och ätliga frukter, som svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och blåbär.
 • Riboflavin (E 101) – detsamma som vitamin B2.

Konserveringsmedel (E 200-297, E 1105)

Vid kemisk konservering tillsätter man kemiska ämnen till livsmedel för att öka hållbarheten. Dessa konserveringsmedel hämmar tillväxt av mikroorganismer som bakterier, mögel- och jästsvampar.

 • Kaliumnitrit (E 249), Natriumnitrit (E 250) – Kan bildas av nitrat, som förekommer naturligt i bland annat rotfrukter och grönsaker. Får endast användas i form av nitritsalt, en blandning av nitrit och koksalt, till charkuterivaror.
 • Kaliumnitrat (E 252) – Förekommer naturligt i växter. Kallas även för salpeter.

Antioxidationsmedel (E 300-385, E 586)

Används för att hindra fett från att härskna och missfärgning hosfruktbaserade produkter. De medverkar också till att lättförstörbara vitaminer, som vitamin A, D, E och B2 (riboflavin), bevaras bättre.

 • Askorbinsyra (E 300) – Askorbinsyra finns naturligt i de flesta färska frukter och grönsaker – mest i mogen paprika, svarta vinbär, kiwi och citrusfrukter.
 • Citronsyra (E 330) – Förekommer naturligt i många födoämnen, som frukter och bär, och bildas naturligt i människokroppen.
 • Propylgallat (E 310) – Framställs syntetiskt. Får bl a användas till potatismospulver, tuggummi, förkokta spannmålsprodukter, kakmix, torkade köttprodukter, soppulver, smakpreparat, såser, dressing, matoljor, kosttillskott och vissa snacks.

Sötningsmedel (E 420-421, E 950-968)

Det säger sig självt – sötningsmedel gör livsmedel sötare.

 • Sorbitol (E 420) – Ett sockeralkohol. Vanligt förekommande i naturen i till exempel äpplen, päron, plommon, körsbär och rönnbär.
 • Xylitol (E 967) – Även kallat björksocker. Sockeralkohol som framställs ur sockerarten xylos. Är ungefär lika sött som vanligt socker.
 • Sackarin (E 954) – Syntetiskt, icke energigivande. Är cirka 400 gånger sötare än vanligt socker.
 • Neohesperidindihydrochalcon (E 959) – Framställs ur ett ämne som finns naturligt i citrusskal.

Syror, baser och salter (E 500-530)

Syror används för att öka surheten hos en produkt och kallas därför surhetsreglerande.

Baserna är syrornas motsats och smakar en aning tvålaktigt eller lutaktigt. Det mest använda saltet i livsmedelssammanhang är vanligt koksalt. Dess kemiska namn är natriumklorid (NaCl) och det bildas när saltsyra och natriumhydroxid neutraliserar varandra.

Källa: Livsmedelsverket

Undrar du över ett annat E-nummer?

Livsmedelsverkets hemsida finns en smart funktion för att söka på specifika E-nummer som du hittar i innehållsförteckningen.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!