Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vegetarisk meze. Bild: Ordfront

Laga Love Antells goda mezemiddag

Popstjärnans favoritrecept – fem enkla smårätter

Meze är medelhavets svar på vårt smörgåsbord – enkla och goda smårätter som passar vid stora familjemiddagar. Den här vegetariska varianten med fem rätter är Love Antells favorit.

Publicerad 2015-02-20 | Vardagspuls

Tabbouleh med granatäpple

Ingredienser för fyra portioner
2 dl bulgur (eller 5–6 dl färdigkokt)
4 dl vatten eller tomatjuice + 1 krm salt
1 lök
1 vitlöksklyfta
ca 5 dl fint skuren bladpersilja
saften av en citron eller två limefrukter
0,5 dl olivolja
1 granatäpple
salt och peppar

Gör så här
1. Koka bulgur i vatten eller tomatjuice.
2. Hacka lök och vitlök fint, skär persiljan fint. Blanda med saften från citronen/limen och olivoljan. Låt bulguren svalna och tillsätt den tillsammans med kärnorna från granatäpplet. Smaka av med salt och peppar och kanske lite mer citron/lime.

Vitlöksdoftande kronärtskocksröra

Ingredienser för fyra portioner
1 burk konserverade kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
2 dl kokta/konserverade stora vita bönor
0,5 dl olivolja
salt och peppar
paprikakrydda
saft av en citron

Gör så här:


1. Skär kronärtskockorna i bitar. Hacka vitlöken. Fräs snabbt tillsammans i en kastrull eller panna.
2. Lägg fräset i en bunke tillsammans med bönorna och mixa slätt med hjälp av stavmixer. Rör ned olivolja och smaka av med salt, peppar, paprikakrydda och citron.

Yoghurtsås med mynta

2 dl tjock yoghurt (10 % fett)
2–3 msk finskuren mynta
salt och peppar
eventuellt saft från en citron och lite olivolja

Gör så här:


Blanda yoghurt och mynta. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en liten skvätt citron och olivolja.

Ugnsbakade minipaprikor med färskost

Cirka 8 stycken
1 dl marinerade soltorkade tomater
1 dl svarta oliver
1 vitlöksklyfta
200 g naturell färskost, t ex
philadelphiaost
1–2 tsk timjan (torkad)
0,5 krm vitpeppar
4–5 små färgglada paprikor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hacka tomater, oliver och vitlök och blanda med ost och kryddor.
3. Fyll de välsköljda paprikorna med blandningen och gratinera i mitten av ugnen 10–15 minuter eller tills de fått fin färg.

Frasiga ostrullar

16 stycken
300 g fetaost
0,5 dl hackad färsk mynta
0,5 dl hackad färsk persilja
2 krm vitpeppar
ev en knivsudd chili
16 filodegsblad (25 x 35 cm)
olivolja att pensla med

Gör så här:


1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smula osten i en bunke. Tillsätt kryddorna och rör om.
3. Klicka ut fyllningen längst ner på kortsidan på filodegsbladet. Vik in kanterna och rulla ihop. Pensla med olivolja och grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter eller tills rullarna är gyllenbruna.

Receptet är hämtat från boken Mera vego – Mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo, utgiven på Ordfront förlag.