Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Krånglig mage och vegetarian – så får du ordning på vardagsmaten Bild: Ulrika Pousette

Krämig quinoasallad

Quinoa är verkligen en bra stapelvara i FODMAP- skafferiet. Fryst broccoli är snällare mot magen än den färska. Polkabetan är med mest för att den är vacker att garnera med, men du kan äta några skivor utan problem.
Receptet kommer från Sofia Antonssons kokbok "Lugn mage med grön mat", för dig som har IBS och vill äta vegetarisk mat.

Publicerad 2018-02-21 | Vardagspuls

Ingredienser för 4 portioner:

Sallad

4 port röd quinoa


2 morötter



200 g fryst broccoli

5 grönkålsblad


1⁄2 kruka persilja

1 knippe rädisor

1 polkabeta


3 msk solrosfrön

Tranbärskräm

50 g torkade tranbär


1 dl macadamianötter eller rostade solrosfrön


1 dl vatten


1 msk vit balsamvinäger

1–2 msk olivolja

salt,
nymalen svartpeppar



Gör så här

  1. Mixa tranbär, macadamianötter eller solrosfrön och vatten till en kräm i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med vit balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
  2. Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Låt svalna helt.
  3. Skala morötterna och hyvla dem i strimlor. Tina broccolin och skär i små buketter. Ta bort de grova stjälkarna från grönkålen och riv den i mindre bitar. Hacka persiljan grovt. Skär rädisorna i kvartar. Skiva polkabetan tunt.
  4. Rosta solrosfröna i torr panna. Blanda quinoan med tranbärskrämen. Vänd ner grönsakerna och persiljan.
  5. Toppa med solrosfrön och polkabeta.