Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Lugn mage med grön mat Recept på vegetarisk lasagne Bild: Ulrika Pousette

Vegetarisk lasagne

En klassiker i grön tappning som passar fint att frysa in. Glutenfria lasagneplattor finns i vanliga livsmedelsbutiker. Se till att välja en sort som inte innehåller sojamjöl. Vegan? Byt ut osten mot ett veganskt alternativ och använd ris- eller havremjölk.
Receptet kommer från Sofia Antonssons kokbok "Lugn mage med grön mat", för dig som har IBS och vill äta vegetarisk mat.

Publicerad 2018-02-21 | Vardagspuls

Ingredienser för 4 portioner:

450 g fryst hackad spenat


1 stor klyfta vitlök



2 salladslökar (endast den gröna delen)

2 stora morötter

250 g ricottaost


250 g keso


100 g fetaost (där innehållet av laktos är max 1g/100g)



2 dl laktosfri mjölk


3 krm riven muskot


12 glutenfria lasagneplattor 


1 1⁄4 dl smakrik riven ost

olivolja
, salt
, nymalen svartpeppar

Vitkålssallad

400 g vitkål


3 msk rapsolja


1 msk vitvinsvinäger



salt
, svartpeppar eller franska örter



Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
 Tina spenaten. Skala och dela vitlöksklyftan i bitar (inte alltför små). Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och stek vitlöken tills den är brun. Plocka upp bitarna (se till att få med alla). Skiva salladslöken och fräs den
i samma panna några minuter. Tillsätt tinad spenat och fräs ytterligare några minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
  2. Riv morötterna grovt. Blanda spenaten med morötter, ricotta­ ost, keso, smulad fetaost, mjölk, muskot, salt och peppar.
  3. Lägg lasagneplattor i botten på en ugnssäker form. Varva sedan fyllningen med lasagneplattor och strö riven ost på toppen. Tillaga i ugnen ca 30 minuter.
  4. Strimla vitkålen med en osthyvel eller mandolin. Blanda med olja, vinäger, salt, peppar eller franska örter och eventuellt hackad paprika.
  5. Servera lasagnen med vitkålssalladen.