Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls lussesemla recept Bild: Vardagspuls

Lussesemlan – så här gör du den

35 stycken

Hört talas om lussesemlan? Den nya konditorhybriden är hälften semla, hälften lussebulle. Så här gör du den.

Publicerad 2015-12-02 | Vardagspuls

Ingredienser:

Jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kvarg
1 pkt saffran à 0,5 g
1 1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
17 dl vetemjöl
Russin
1 ägg
Mandelmassa
Vispgrädde









Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  2. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
  5. Vispa grädden medan du låter bullarna svalna.
  6. Skär lussebullarna mitt itu på längden och fyll med mandelmassa och grädde efter tycke. Klart!