Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Jämtländsk pulled älg med blåbärscoleslaw och tomatsås

Magdalena Forsberg lagar sin paradrätt i Vardagspuls

Har du tips på någon du vill se laga sin paradrätt? Mejla: webb@vardagspuls.se
Eller skriv in ditt tips på vår Facebook-sida.

Publicerad 2015-04-17 | Magdalena Forsberg

Ingredienser pulled älg:

Ca 1 kg högrev från älg

2 gula lökar


4 vitlöksklyftor


2 dl vatten


3 msk viltfond

3 dl barbequesås med rökig smak eller egen tomatsås (se recept nedan)

Salt och 
peppar


Chilipasta (efter smak)

Ingredienser tomatsås:

400 g krossade tomater

2 tsk smoked liquid (röksmak på flaska)

½ gul lök

½ chilifrukt

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 msk viltkrydda

2 msk viltfond

1 tsk worchestersås

Salt och peppar

Blåbärscoleslaw:

300 g vitkål

100 g morötter

1-2 dl majonnäs

½ dl blåbärssylt

2 msk sweet chili (eller mer om ni vill ha starkare)

Salt och peppar

Gör pulled älg så här

  1. Torka av köttet och klappa in rikligt med salt, peppar och chilipasta runt om.
  2. Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn.
  3. Klyfta lök och vitlök och strö runt om.
  4. Blanda vatten, fond och barbequesås och häll över köttet. På med locket och in i ugnen på 120 grader i cirka 5-6 timmar.
  5. Testa att dra lite i köttet med en gaffel, faller det lätt isär så är det färdigt. Om inte, så låt köttet stå i ugnen 1-2 timmar till. Det ska vara mört!
  6. Ta ut köttet och riv sönder det med en gaffel i grytan och blanda det med barbecuesåsen och löken till en röra.
  7. Gör tomatsås och coleslaw så här:Hacka löken och chilifrukten.
  8. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i cirka 20-25 minuter och mixa sedan med mixerstav till tomatsåsen är slät.
  9. Blåbärscoleslaw: Strimla vitkål och morötter tunt.
  10. Blanda i majonnäs, blåbärssylt, sweet chili, salt och peppar.
  11. Låt stå och dra ett tag, det blir godare då.

Ett recept i original från

http://gladakocken.com/