Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Ljummen mangold och linssallad

4 portioner

Mangold är släkt med rödbetan men har inte samma knöl under jord utan man äter bara stjälken och bladen. Att göra en riktig skördesallad med rödbeta och morötter när de finns som knippen gör att man får mycket av det gröna när man strimlar ner den goda blasten.

Publicerad 2015-09-08 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

1 knippe rödbetor med blast

2 knippe mangold

1 knippe morötter

2 dl gröna linser

2 gula knipplökar

1 msk pepparrot

4 msk rapsolja

2 msk äppelcidervinäger

1 dl pumpakärnor

½ tsk salt

½ krm svartpeppar


Tillbehör:

(Ingredienser till krämen)
2 dl matyoghurt

1 msk pepparrot

½ tsk salt

½ krm svartpeppar

1 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Skär av blasten från rödbetorna och lägg åt sidan. Koka dem sedan med skal tills de är mjuka ca 20-40 minuter. Häll av och spola dem med lite kallt vatten när du skalar. Dela i kvartar.
  2. Blanda matyoghurt, riven pepparrot, salt och peppar till en kräm. Klipp krassen och blanda i.
  3. Skiva mangoldstjälken grovt. Strimla mangoldbladen och rödbetsblasten grovt.
  4. Skär av blasten på morötter, skölj och hacka fint. Skiva morötterna tunt.
  5. Koka linser mjuka i lättsaltat vatten tills de nästan är färdiga. Ta av från plattan och låt stå i det varma vattnet. Lägg i mangoldsstjälkarna och nästan all morotsblast.
  6. Skiva löken i tunna båtar. Blanda samman rödbetor, morötter, linser, mangold, rödbetsblast, lite morotsblast och lök.
  7. Vispa samman fint riven pepparrot, rapsolja, vinäger, salt och peppar.
  8. Rosta pumpakärnor i torr medelvarm panna.
  9. Blanda dressingen med salladen och strö över rostade pumpakärnor. Servera med krämen och klippt krasse.