Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Maria är pescetarian

– Fisk och skaldjur ville jag inte avstå ifrån

När Maria Kingsley drabbades av magbesvär blev hon lakto-ovo vegetarian men kände ganska snart att hon saknade fisk och skaldjur. I dag kallar hon sig för pescetarian, en matinriktning som växer snabbt.

Publicerad 2017-05-16 | katarina@vardagspuls.se

För Maria Kingsley i Örebro började allt med att hon för några år sedan drabbades av återkommande magbesvär. Efter många turer fram och tillbaka fick hon till slut diagnosen IBS.
– Det var skönt att få en diagnos och det var först då jag började fundera på hur mycket onyttigt jag egentligen stoppade i mig som till exempel alldeles för mycket kött och godis.
Maria började med att ta bort allt vitt socker ur kosten.
– Det var lite svårt i början men nu funkar det jättebra och ibland använder jag mig av små mängder kokossocker eller lite honung, men det är också allt.
Övertygelsen att stora mängder animaliskt protein är dåligt för hälsan gjorde så att hon slutade att äta kött och testade att vara lakto-ovo vegetarian i några månader. Lakto ovo betyder att man är vegetarian men även äter mejeriprodukter och ägg, för Maria älskar ost till exempel.
Men det var inte bara hälsoskäl som bidrog till att hon blev lakto-ovo vegetarian utan även hennes åsikter och oro för miljö-och djurhållningsfrågan i stort.
Maria testade livsstilen men kände efter några månader att hon saknade fisken alldeles för mycket.
– Jag gillar ju fisk och skaldjur så mycket så därför valde jag att återinföra det i min kost.
Idag äter Maria fisk eller skaldjur max två gånger i veckan. Oftast om hon går på restaurang eller om de får gäster. Till favoritfiskarna hör lax och torskrygg.

Maria gillar att laga mat. Här ser vi hennes hemmagjorda sushi.

Mår bättre

Maria tycker att livsstilen som pescetarian har gjort henne gott. Magbesvären är bättre och hon känner sig mycket piggare och gladare. Någon större köttlängtan har hon inte förutom efter kyckling ibland, när hon lagar mat åt barnen.
Resten av familjen, man och tre barn äter kött men där har det blivit något mindre av den varan sedan Maria blev pescetarian.
– Jag försöker att introducera nya vegetariska rätter och experimenterar med olika grönsaksjuicer för att väcka deras lust för grönt. Och fisk äter vi ju allihopa.
Familjen försöker att handla ekologiskt i den mån det går och i den mån de har råd.
– Men ekologiskt och kravmärkt är tyvärr väldigt dyrt så ibland köper jag vanligt till oss vuxna och ekologiskt till barnen. Men bananer, vindruvor och russin som inte är ekologiska köper jag aldrig, säger Maria bestämt.
Hon skulle önska att ekonomin tillät att allt grönt på familjens bord var ekologisk men så är det inte idag, även om mycket av det är det.
– Det är tråkigt samtidigt som jag är fast övertygad om att det är bättre att man får i sig mycket grönsaker än för lite bara för att det är så dyrt.

Möt Eleonora som också är vegetarian men istället för fisk äter hon kött vid festliga tillfällen. Hon kallar sig för flexitarian.

Där här är Maria

Namn: Maria Kingsley
Ålder: 35 år
Familj: Man och tre barn
Bor: Örebro
Gör: Arbetar som sjuksköterska