Bild: Johnér

8 livsmedel du inte ska stoppa i kylen

Ju kallare maten förvaras desto längre håller den? Nja, det finns flera livsmedel som ofta förvaras i kylskåp som egentligen mår bättre i rumstemperatur. Här är några av de vanligaste som ligger och huttrar i onödan.

Publicerad 2016-04-28 | Senast ändrad 2017-01-09 | Vardagspuls

Kött, fisk och de flesta mjölkprodukter ska förstås in i kylen så snart som möjligt efter inköp. Och ju kallare de hålls desto längre håller de. 

Det finns en del livsmedel som hamnar i gränslandet. Bäst-före-datumet på äggförpackningar gäller faktiskt för ägg som förvaras i rumstemperatur. Det går alltså utmärkt att förvara dem framme, men de håller i flera veckor längre om du har dem i kylen.

SPONSRAD LÄNK: Kylskåpsrensning? Massor av gröna recept på Arla.se

Men det finns en hel del av livsmedel som hamnar i kylan av bara farten och som egentligen håller bättre i rumstemperatur. De allra flesta frukterna och grönsakerna mår bäst i kyla, men det finns flera undantag. Vardagspuls har listat några av de livsmedel som vill ha det lite varmare – men som ofta hamnar i kylen.

Ananas

Ananasen är en av få frukter som faktiskt inte får en längre livslängd om den förvaras i kylen. Detta eftersom den är väldigt känslig för både köld- och tryckskador. Kanske inte så konstigt med tanke på klimatet den vuxit upp i... Att den är särskilt känslig för kyla är en svaghet den delar med bananerna – men de hamnar ju mer sällan fel.

Gurka

Den här stoppas ofta i kylen tillsammans med resten av grönsakerna som ska i salladen. Men det är helt fel! Gurkan mår mycket bättre ute i värmen. Helst bör den förvaras vid mellan 10 och 12 grader, gärna inplastad. Sallad ska däremot förvaras i kylen, men lägg ett ark hushållspapper i den öppnade salladspåsen som kan suga upp fukten.

Aubergine

Allra bäst mår auberginen om den förvaras i sval temperatur, ungefär 12 till 15 grader. Men står det mellan rumstemperatur och kyl är svaret solklart: förvara den utanför kylen!

Tomat

Tomater håller sig fräschare och godare i rumstemperatur. I kylskåpet riskerar dessa soldyrkare att bli köldskadade. Dessutom smakar rumsvarma tomater mycket mer och bättre än de som förvarats i kylen. Men börjar de bli mjuka och övermogna kan man stanna av processen något genom att stoppa dem i kylen tills de ska användas.

Paprika

Det viktigaste att tänka på är att förvara paprikan i plastpåse eftersom de är känsliga för uttorkning. En paprika i plastpåse som förvaras i rumstemperatur kan hålla i tre veckor. I kylen får den däremot köldskador efter ett par veckor. Särskilt gröna paprikor är känsliga mot köld.

Basilika

Färska örter håller bäst om de förvaras i kylen. Men det finns ett undantag: basilikan håller längre om den stoppas i svalen eller ligger framme. Alla basilikasorter är köldkänsliga och riskerar att skadas om temperaturen blir för låg. Örter i kruka mår förstås bäst av att stå framme i solljus.

Vattenmelon

Meloner kan vara lite trixiga eftersom olika sorters meloner förvaras bäst i olika temperaturer. Nätmeloner och honungsmeloner trivs bäst i kylskåpet medan vattenmeloner riskerar köldskador vid temperaturer under 10 grader. Däremot kan ju vattenmelonen vara särskilt läskande och god en varm sommardag om den fått ligga i kylen en stund innan du hugger in på den.

Avokado

Samma sak som med tomaten: en avokado blir allra bäst om den får mogna i rumstemperatur. Om en omogen avokado förvaras i kylen blir fruktköttet trådigt och mörkt. Men när den börjar bli lite för mogen kan det vara dags att bromsa den genom att slänga in den i kylen.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!