Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
grönsaker frukt kylen förvaring vardagspuls Bild: Johnér

8 livsmedel du inte ska stoppa i kylen

Ju kallare maten förvaras desto längre håller den? Nja, det finns flera livsmedel som ofta förvaras i kylskåp som egentligen mår bättre i rumstemperatur. Här är några av de vanligaste som ligger och huttrar i onödan.

Publicerad 2016-04-28 | Senast ändrad 2017-07-20 | Vardagspuls

Kött, fisk och de flesta mjölkprodukter ska förstås in i kylen så snart som möjligt efter inköp. Och ju kallare de hålls desto längre håller de. 

Det finns en del livsmedel som hamnar i gränslandet. Bäst-före-datumet på äggförpackningar gäller faktiskt för ägg som förvaras i rumstemperatur. Det går alltså utmärkt att förvara dem framme, men de håller i flera veckor längre om du har dem i kylen.

Gröna potatisar – farligt eller inte? 

Men det finns en hel del av livsmedel som hamnar i kylan av bara farten och som egentligen håller bättre i rumstemperatur. De allra flesta frukterna och grönsakerna mår bäst i kyla, men det finns flera undantag. Vardagspuls har listat några av de livsmedel som vill ha det lite varmare – men som ofta hamnar i kylen.

Ananas

Ananasen är en av få frukter som faktiskt inte får en längre livslängd om den förvaras i kylen. Detta eftersom den är väldigt känslig för både köld- och tryckskador. Kanske inte så konstigt med tanke på klimatet den vuxit upp i... Att den är särskilt känslig för kyla är en svaghet den delar med bananerna – men de hamnar ju mer sällan fel.

Gurka

Den här stoppas ofta i kylen tillsammans med resten av grönsakerna som ska i salladen. Men det är helt fel! Gurkan mår mycket bättre ute i värmen. Helst bör den förvaras vid mellan 10 och 12 grader, gärna inplastad. Sallad ska däremot förvaras i kylen, men lägg ett ark hushållspapper i den öppnade salladspåsen som kan suga upp fukten.

Aubergine

Allra bäst mår auberginen om den förvaras i sval temperatur, ungefär 12 till 15 grader. Men står det mellan rumstemperatur och kyl är svaret solklart: förvara den utanför kylen!

Tomat

Tomater håller sig fräschare och godare i rumstemperatur. I kylskåpet riskerar dessa soldyrkare att bli köldskadade. Dessutom smakar rumsvarma tomater mycket mer och bättre än de som förvarats i kylen. Men börjar de bli mjuka och övermogna kan man stanna av processen något genom att stoppa dem i kylen tills de ska användas.

Paprika

Det viktigaste att tänka på är att förvara paprikan i plastpåse eftersom de är känsliga för uttorkning. En paprika i plastpåse som förvaras i rumstemperatur kan hålla i tre veckor. I kylen får den däremot köldskador efter ett par veckor. Särskilt gröna paprikor är känsliga mot köld.

Basilika

Färska örter håller bäst om de förvaras i kylen. Men det finns ett undantag: basilikan håller längre om den stoppas i svalen eller ligger framme. Alla basilikasorter är köldkänsliga och riskerar att skadas om temperaturen blir för låg. Örter i kruka mår förstås bäst av att stå framme i solljus.

Vattenmelon

Meloner kan vara lite trixiga eftersom olika sorters meloner förvaras bäst i olika temperaturer. Nätmeloner och honungsmeloner trivs bäst i kylskåpet medan vattenmeloner riskerar köldskador vid temperaturer under 10 grader. Däremot kan ju vattenmelonen vara särskilt läskande och god en varm sommardag om den fått ligga i kylen en stund innan du hugger in på den.

Avokado

Samma sak som med tomaten: en avokado blir allra bäst om den får mogna i rumstemperatur. Om en omogen avokado förvaras i kylen blir fruktköttet trådigt och mörkt. Men när den börjar bli lite för mogen kan det vara dags att bromsa den genom att slänga in den i kylen.