Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vinter frisk Vardagspuls Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Publicerad 2016-10-27 | Senast ändrad 2017-11-16 | Vardagspuls

Vi är många som känner oss trötta under det mörka vinterhalvåret. Inte sällan beror det på att det är svårare att få i sig tillräckligt med D-vitamin eftersom soltimmarna blir så få i vår del av världen. Under sommaren är solen vår viktigaste D-vitaminkälla. Under vintern förbrukar vi det vitamin som lagrats i kroppen och det är då viktigt att fylla på med D-vitamin från kosten. Särskilt viktigt är det för mörkhyade personer eftersom de har svårare att tillgodogöra sig D-vitamin från solen.

5 tips som tar dig frisk igenom de mörka vintermånaderna

Även immunförsvaret kan behöva förstärkas för att skydda kroppen från förkylningar och andra infektioner. Därför är det särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig under hösten och vintern.

Fet fisk och skaldjur

Mörkret är din fiende nummer ett under vintern. För att inte dina D-vitamindepåer ska sina måste du äta D-vitaminrik kost, och då är fet fisk din bästa vän. Lax, sill, sardeller, tilapia och makrill är alla riktigt bra källor. Fisk och skaldjur innehåller också mycket zink, som ditt immunförsvar behöver för att fungera bra.

Mejeriprodukter

I det solfattiga Sverige har mejeriprodukterna en betydande roll för att minska risken att drabbas av D-vitaminbrist. Många mejeriprodukter, som lätt- och mellanmjölk, margarin och olika matfettsblandningar, berikas med D-vitamin just av den anledningen. I slutet av 2015 fördubblades dosen D-vitamin i mjölk, fil och yoghurt. Nästa år blir det dessutom obligatoriskt att berika fler mejeriprodukter med D-vitamin.

Frukt och grönt

Över huvud taget är det viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med frukt och grönt. Särskilt bra val är grödor som innehåller mycket C-vitamin. Att det skulle hjälpa mot en förkylning du redan dragit på dig är en seglivad myt – däremot är det ett av de vitaminer som ditt immunförsvar behöver för att fungera optimalt. Spenat, olika typer av kål, svarta vinbär, paprika (särskilt den gula varianten), nypon (framför allt torkade nyponfrön), guava, pepparrot, havtorn och julbordsfavoriten brysselkål är alla fullproppade med C-vitamin. 

8 C-vitaminbomber som utklassar apelsinen

Svamp

Även vild svamp är en bra D-vitaminkälla och därför särskilt viktigt att äta extra av under de mörka månaderna. Särskilt skogssvampar som kantareller och karl johansvamp är naturligt rika på vitaminet.

Källa: Livsmedelsverket