Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Här är bjudmaten för känsliga magar

Glutenintolerant, IBS eller laktoskänslig?

Gäster på middag där en är glutenintolerant, en annan har IBS och den tredje är laktoskänslig. Panik och svårt att komma på lämpliga rätter?
Vardagspuls bad dietisten Jeanette Steijer välja ut bjudrätter som passar de flesta problemmagar.

Publicerad 2017-10-27 | Vardagspuls

Cirka 1-2 procent av Sveriges befolkning är såpass glutenintoleranta att även små mängder gluten kan påverka deras tarm. För dem är det mycket viktig att inte få i sig gluten i någon form. Men idag är det många som vill undvika gluten av andra orsaker och då är det samma typ av mat som de bör undvika, berättar dietisten Jeanette Steijer, specialist på maghälsa.
– Har din gäst IBS gäller det att undvika de specifika kolhydrater som kan jäsa i magen och ge en uppsvälld och gasig mage. De flesta med IBS reagerar olika på kolhydrater och har man inte genomgått kostbehandlingen FODMAP kan det vara svårt att veta exakt vad man klarar, säger Jeanette och tillägger att oftast klarar man lite mindre mängder av något bortsett från just lök och vitlök som kan ge symtom även i små mängder.

Jeanettes bästa tips om du får:

Glutenintoleranta gäster

  • Välj bort sädesslagen vete, råg och korn och produkter gjorda av dessa som mjukt bröd, pasta, cous-cous, bulgur, kex, knäcke och ströbrö. Satsa istället på naturligt glutenfria alternativ som ris, potatis, rotfrukter eller quinoa som kolhydratkälla till maten. Vill du servera bröd eller pasta finns det en del att välja på i de glutenfria hyllorna annars kanske ett fröknäcke av majs- eller rismjöl och frön kan vara ett alternativ. Vill du använda havre köp det som heter ”ren havre” och som finns i den glutenfria hyllan.
  • Är din gäst glutenintolerant är magen extra känslig därför kan råden som gäller maten för en person med IBS också vara bra för den som är gluteintolerant.

Gäster med IBS-besvär

För att vara på den säkra sidan tänk på följande:

1. Grönsaker
Undvik lök och vitlök. Det finns bra alternativ som till exempel ramslök, gräslök eller den gröna delen av sallads- och purjolök som är snällare för magen. Även olja smaksatt med vitlök kan ge smak utan att rumla i magen.

Undvik jordärtskocka, blomkål, svamp och avokado. Rotfrukter som palsternacka, rotselleri och morötter går bra liksom tomat,paprika, aubergine, squash, spenat och all småbladig sallad.

2. Sädesslag
Allt som innehåller vete, korn och råg kan vara jobbigt för en person med IBS  - inte på grund av gluten utan för de fibrer som finns i säddeslaget och som kan jäsa i magen. Många med IBS som drar ner på pasta och bröd känner att magen lugnar sig. Satsa på ris, quinoa, potatis eller rotfrukter.

3. Mjölkprodukter
Satsa på laktosfritt. Lite yoghurt eller creme fraiche i maten klarar de flesta men vill du vara helt säker köp laktosfritt.

4. Ost
All hårdost är laktosfri och även getost kan de flesta som är laktosintoleranta eller har IBS äta av.

5. Kött och fisk
Kyckling, fisk, köttgrytor som långkok där fibrerna mjuknat är skonsammare för magen än stekta hela köttbitar. Kokt kött, fisk och kyckling är skonsammast överlag.

6. Dryck
Detta är mycket individuellt vad magen tål. En del har inga problem att dricka lite alkohol medan andra känner av det i magen direkt. Fråga gärna din gäst innan han eller hon vill ha ett glas vin eller öl och om personen är glutenintolerant varför inte bjuda på glutenfri öl. Alkoholfria viner har också blivit både fler och godare och kan var ett alternativ. Annars kan en kanna vatten med isbitar, gurk- och citronskivor se trevlig ut.

Tänk på att...

...Servera inte för mycket av allt – hellre lite och gott. Bjud gärna på flera smårätter. Gör en lite längre paus mellan rätterna så att magen hinner vänja sig. 

...Maten inte är för fet – att det är en bra balans i rätterna.

...Superstark mat kan vara jobbigt för de med känslig mage så krydda lagom!

 

Förslag på menyer för känsliga magar

FÖRRÄTTER

Ljummen morotscarpaccio

Det här är en vegetarisk variant på carpaccio som passar de flesta magar.
Här är receptet

Plättar på färskpotatis

Plättar på färskpotatis är ljuvligt goda och det går även bra med vanlig potatis. Se bara till att använda laktosfri gräddfil och majsmjöl istället för vetemjöl som det står i receptet då kan glutenintoleranta och de med IBS äta utan problem.
Här är receptet

Glutenfri Västerbottenpaj

En liten bit paj är en perfekt förrätt. Servera med en lite löjrom och en klick laktosfri créme fraiche som kan toppas med lite gräslök.
Här är receptet

VARMRÄTTER

Torsk med äggsås

Det här är en riktig klassiker, mild och god rätt som passar de flesta magar.
Här är receptet

 Laxlåda med ädelost

Perfekt bjudrätt med vackra färger. Se bara till att grädden är laktosfri.
Här är receptet

 

Fylld kycklingfilé 

Kyckling fungerar på de flesta bjudningar. I det här receptet behöver du bara byta ut matvetet mot quinoa så passar rätten de flesta magar.
Här är receptet

 

Saltimbocca i salviasås

Det här är en fantastisk god och smakrik rätt som du kan servera tillsammans med smörstekt spenat eller glutenfri pasta.
Här är receptet

 

EFTERRÄTTER

Chokladtryffel i ny form

Ljuvligt god efterrätt. Tänk bara på att använda laktosfri grädde.
Här är receptet

Glutenfri kladdkaka med polkagrädde

Glutenfri kladdkaka gjord på mandelmjöl. Använd laktosfri grädde.
Här är receptet

 Schiapudding med blåbär

Den här puddingen fungerar för de flesta magar men byt ut björnbären i receptet mot jordgubbar eller hallon och laktosfri yoghurt.
Här är receptet